Vojska je tudi na ulicah Beograda. Foto: Reuters
Vojska je tudi na ulicah Beograda. Foto: Reuters

V tujini vojska pomaga predvsem pri oskrbi in zagotavljanju varnosti ter reda v državi.

V Nemčiji je obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer vpoklicala rezerviste, ki bodo podprli državo v boju z virusom. Ta konec tedna se je na poziv javilo okoli 2300 rezervistov, med njimi več kot 900, ki lahko pomagajo v zdravstvu. Nemška vojska sicer že zdaj med drugim pomaga pri temeljni oskrbi v zdravstvu in drugod ter ohranjanju reda in varnosti.

Ameriška vojska pomaga pri nakupovanju živil. Foto: Reuters
Ameriška vojska pomaga pri nakupovanju živil. Foto: Reuters

Več sto vojakov v Švici so vpoklicali, da pomagajo v bolnišnicah. Do konca junija bo dala vojska na razpolago 8000 ljudi, ki bodo pomagali pri negi bolnikov, logistiki in transportu bolnikov.

Vojaki za razbremenitev policije

Tudi avstrijska vojska je v postopku mobilizacije rezervistov. Obrambna ministrica Klaudia Tanner predvideva, da bodo v maju dali na razpolago 3000 ljudi. Trenutno vojska in pripadniki civilne zaščite pomagajo v skladiščih z živili večjih trgovinskih verig, vojaki pa bodo pomagali tudi pri varovanju veleposlaništev, da tako razbremenijo policiste.

Obrambno ministrstvo v Italiji je že zgodaj začelo pomagati pri epidemiji v državi. Med drugim vojaki sodelujejo pri nadzornih točkah na zaprtih območjih, obrati, ki oskrbujejo vojsko, pa bodo začasno proizvajali nujno opremo za intenzivno medicino. Ministrstvo v svojih tovarnah proizvede po več sto litrov razkužila dnevno. Vojaški zdravstveni delavci pa pomagajo v bolnišnicah. Dejavni so tudi pri prevozu bolnikov in transportu.

Na hrvaško-srbski meji. Foto: Reuters
Na hrvaško-srbski meji. Foto: Reuters

Pomoč pri prevozih bolnikov

V Franciji pomaga vojska v Alzaciji zdravstvenim delavcem in pri prevozu bolnikov. V regiji vzpostavljajo tudi vojaško bolnišnico, kjer bodo lahko namestili 30 bolnikov. Z vojaškimi letali premeščajo težje bolnike v druge dele države.

Na Iberskem polotoku pa dnevno raste število aktiviranih vojakov v Španiji. Pri ukrepih in naporih pomaga okoli 2600 vojakov, od srede tudi vojaško letalstvo. Med drugim pomagajo pri nadzorovanju upoštevanja karantene, preprečujejo zadrževanje večjih skupin in pri razkuževanju javnih ustanov. Vzpostavili so tudi začasno namestitev za brezdomce v Madridu. Za zdaj niso dejavni le v Kataloniji in Baskiji.

Obrambno ministrstvo Velike Britanije bo podvojilo število pripadnikov, ki pomagajo v izrednih primerih, na 20.000. V to bi lahko sodili tudi rezervisti, ki bi pomagali kot tehniki, inženirji ali zdravniki. Vojska je dala na razpolago tudi znanstvenike in voznike.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Patrulje na mejah

Poljska je v boj z novim koronavirusom poslala 2100 vojakov. Med drugim oskrbujejo starejše, ki so v karanteni, pomagajo pri prevozu zdravil, vojaški psihologi pa po telefonu odgovarjajo na vprašanja obolelih za covidom-19.

Na Madžarskem so od danes v 140 strateško pomembnih podjetjih, kot je na primer oskrba za energijo, dejavne vojaške nadzorne ekipe, ki jim pripadajo vojaki, policisti in pripadniki civilne zaščite. Njihova naloga je nadzorovanje in koordinacija dejavnosti v podjetjih. Zagotavljale naj bi tudi varnost.

Na meji si z vojaki pomagajo na Češkem. Aktivirali so okoli 940 vojakov, ki izvajajo nadzor pri vstopu in izstopu iz države. To število naj bi v prihodnje podvojili. Vojska pomaga tudi pri prevozu zdravstvenih pripomočkov. Vojaki so med drugim v boju z virusom na različnih področjih dejavni še na Norveškem, v Srbiji, Izraelu in ZDA.