Laboratorijsko so testirali več kot 2650 vzorcev pri sumih okužbe na novi koronavirus, je na novinarski konferenci nacionalnega štaba za civilno zaščito v Zagrebu dejal hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Obdukcija 65-letnega moškega, za katerega sumijo, da je prva žrtev novega koronavirusa na Hrvaškem, pa še ni končana, je pojasnil.

Hrvaška zdravnika pred poljskimi bolnišnicami hrvaške vojske na obrobju Zagreba, kamor bi ob povečanem številu okuženih oziroma bolnih lahko namestili bolnike. Foto: EPA
Hrvaška zdravnika pred poljskimi bolnišnicami hrvaške vojske na obrobju Zagreba, kamor bi ob povečanem številu okuženih oziroma bolnih lahko namestili bolnike. Foto: EPA

Potrdil je, da je na zagrebško letališče preteklo noč prispelo letalo družbe Croatia Airlines, ki je pripeljalo še drugi del humanitarne pomoči, ki so jo prispevali Združeni arabski emirati. Gre za zaščitno zdravstveno opremo, ki je namenjena predvsem zdravstvenemu osebju.

Božinović: Prepoved gibanja zunaj kraja bivanja
Hrvaški notranji minister in šef štaba civilne zaščite Davor Božinović pa je dejal, da bodo v ponedeljek uvedli nov ukrep v boju proti novemu koronavirusu, potem ko so v nedeljo zaprli tudi vse tržnice in trgovine v okviru tržnic. Po novem bodo prepovedali gibanje prebivalcev zunaj njihovih stalnih in začasnih prebivališč, da bi poskusili upočasniti širjenje okužbe.

Božinović je povedal, da bodo določili tudi izjeme, ki se predvsem nanašajo na zdravstvene delavce, pa tudi zaposlene v komunalnih, prometnih in infrastrukturnih podjetjih ter novinarje. "Ukrepi bodo vse ostrejši in hitrejši, odvisno od tega, kako se bodo vsi na Hrvaškem obnašali glede na že sprejete ukrepe," je napovedal.

V Črni gori umrl 65-letni moški
Iz Črne gore pa poročajo o prvi žrtvi novega koronavirusa. Kot so sporočili iz kliničnega centra v Podgorici, je umrl 65-letni moški iz Herceg Novega, ki je v prvi polovici meseca bival v Srbiji. V bolnišnico so ga sprejeli v soboto s kronično boleznijo pljuč, testi pa so potrdili, da ima covid-19. V Črni gori so do zdaj potrdili 22 primerov novega koronavirusa.

Gasilec razkužuje vhod v Klinični center v Podgorici. Foto: EPA
Gasilec razkužuje vhod v Klinični center v Podgorici. Foto: EPA

Tretja smrtna žrtev v Albaniji
V Tirani pa je tej bolezni podlegel 71-letni moški, ki so ga v bolnišnico sprejeli pred tednom dni. Poleg koronavirusa je imel pljučnega raka v naprednem stadiju, so sporočili z albanskega ministrstva za zdravje. To je tretji smrtni primer virusa v Albaniji, kjer so do zdaj potrdili 89 okužb.