Z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem se je v Odmevih pogovarjala Tanja Starič.

Ministrov odziv Slovenije na rast okužb
Sorodna novica Čeprav bo Hrvaška od sobote na rumenem seznamu, Slovencem ni treba domov

Že nekaj dni ste govorili o tem, da bi morali zlasti Hrvaško uvrstiti na rumeni seznam. Se je vlada na slabšanje razmer odzvala prepozno?
Mislim, da ne. Nekaj zaostritev bo pri prehodu državne meje, kar je logična posledica zaradi slabšanja epidemiološke slike na Hrvaškem.

Smo že v drugem valu epidemije?
Menim, da še nismo. Gre za številne vnose iz tujine. Začelo se je sicer tudi širjenje znotraj kot posledica teh vnosov, a bi težko govorili že o drugem valu.

Povejmo še enkrat za vse tiste Slovence, ki želijo na Hrvaško ali so že tam: kaj pomeni rumeni seznam, kaj čaka na meji tiste, ki so na Hrvaškem ali tja nameravajo?
Če nameravajo na Hrvaško, morajo pri vrnitvi imeti neko dokazilo, da imajo nepremičnino, plovilo oziroma dokazilo, da so tudi v resnici bivali na Hrvaškem, in ne v kakšni drugi državi. Lahko je to račun hotela, kampa, na neki način je treba izkazati bivanje na Hrvaškem. To je rumeno področje, medtem ko druge države – Srbija, Črna gora, Severna Makedonija – sodijo med države z bistveno povečanim tveganjem okužbe.

V kakšnem primeru bo za slovenske državljane, ki bodo na počitnicah na Hrvaškem, nujna karantena? Se lahko zgodi, da bi Slovenija uvedla obvezno karanteno tudi za tiste, ki bodo odšli na Hrvaško?
Za zdaj to ni predvideno. Predvidena je karantena, če bi prihajali iz tretjih držav. Torej, če ne bodo dokazali, da so bivali na Hrvaškem in bo obstajal utemeljen razlog, da so bivali v Srbiji, Črni gori oz. v državi, kjer je rdeče področje glede na epidemiološko sliko, potem je zanje predvidena karantena.

Sorodna novica Minister Gantar meni, da se je poti na Hrvaško bolje izogniti

Med vami in uradnim govorcem je bilo nekaj ostrih besed, v zadnjih dneh predvsem o vročanju karantenskih odločb. Vladni govorec pravi, da so bile odločbe vročene prepozno. Je bilo za to odgovorno vaše ministrstvo?
Težava je zakonodaja. Dokler se odločbe vročajo po zakonu o pravnem postopku, je postopek predolg in velikokrat tudi nadzor ni mogoč, saj karantena lahko prej preneha. Zdaj bomo poskušali na podlagi odloka, ki je v postopku sprejemanja, omejiti število mejnih prehodov in glede na omejeno število poskušali zagotoviti število ljudi, ki bodo lahko vročali karantenske odločbe ob prestopu državne meje.

Torej bodo po novem odločbe vročene že na meji. Kako bo z nazorom, pomagala naj bi policija?

Nadzor je mogoč šele, ko nekdo ima odločbo, in če jo bo prejel na meji, kar je zdaj predvideno, lahko inšpektor nadzoruje že naslednji dan. To bodo tudi delali glede na to, da ni bil razlog to, da zdravstveni inšpektorat tega ne bi želel opravljati.

Sorodna novica Beovićeva: Balkan kot pred meseci Italija, bojimo se, da bi bila zapora mej prepozna

Zdi se, da stroka in politika ne govorita več z istim jezikom. Vodja vladne strokovne komisije Bojana Beović je bila kritična v preteklih dneh do ravnanja vlade, polemizirala sta vidva z vladnim govorcem Jelkom Kacinom. V čem je ključna težava? Je nastala razlika med stroko in politiko?
Pri vsaki odločitvi na tej ravni igra določeno vlogo tudi politika. Sam kot minister na tem resorju in kot zdravnik sem na stališču stroke in manj na stališču politike. Ali je to prav ali ne, ne bom komentiral. Predlagali smo, da bi bile določene poteze storjene že prej, a je tudi res, da je bil potreben odlok, ki ga pripravi notranje ministrstvo, da poskusimo z vročanjem odločb na manjšem številu mejnih prehodov.

Razmere se zdijo primerljive s tistimi marca, ko je bilo veliko kritik, da je vlada odločala prepozno. So primerljive?
Situacija se mi zdi nekoliko drugačna, ker so se težave začele pojavljati po vsej državi z vnosom iz drugih držav. Takrat je bilo problematično na posameznih področjih, v posameznih domovih, kjer je prihajalo do okužb še pred uvedbo ukrepov, a je bilo lokalizirano. Zdaj pa imamo difuzno – po državi se pojavljajo okuženi. Število še vedno ni kritično, Slovenija še vedno sodi v zeleno področje. A res je, da bomo šele v nekaj dneh videli, ali se bo situacija na podlagi sprejetih ukrepov začela umirjati ali pa bo treba poseči še po kakšnem ukrepu.

Razmere v zdravstvenih ustanovah naj bi se spremenile, saj vemo, da je virus vdrl tudi v bolnišnice. Kako?
Želimo, da bi zdravstvo delovalo, da ne bi prekinjali rednega dela. Zato bo potreben še večji nadzor nad zaposlenimi, ki tudi med dopusti še vedno lahko gredo v tvegane države. Tega ni mogoče prepovedati. Tudi tam je treba dosledno spoštovati vse veljavne ukrepe in to se je v preteklosti pokazalo za dovolj učinkovito.

Sorodna novica V Moravčah župan prepovedal javno zbiranje, tudi zasebne zabave

Ali lahko župani sami odrejajo prepovedi javnega zbiranja in karanteno za celotno občino, kot se je zgodilo danes v Moravčah?
Župan ne more kar tako razglasiti karantene. Delamo vse po priporočilih NIJZ-ja in epidemiologov. To so strokovne odločitve. Ukrepanje na lastno pest ni smiselno, lahko je tudi napačno.