V ZDA je z novim koronavirusom okuženih že pol milijona ljudi. Foto: Reuters
V ZDA je z novim koronavirusom okuženih že pol milijona ljudi. Foto: Reuters

Podatki Univerze Johnsa Hopkinsa kažejo, da je v ZDA v 24 urah umrlo 2108 ljudi – do zdaj še nobena država v enem dnevu ni imela več kot 2000 žrtev.

ZDA so zdaj tudi na vrhu seznama držav z največ žrtvami zaradi bolezni covid-19, saj so z 19.600 smrtmi presegle Italijo. Okoli polovica žrtev prihaja z območja zvezne države New York. V Italiji je bolezen zahtevala 19.468 življenj.

Kljub temu epidemiologi menijo, da se širjenje virusa počasi umirja, predsednik Donald Trump pa je dejal, da bo število žrtev v ZDA verjetno nižje od predvidenih 100.000. Strokovnjaki so napovedali, da je epidemija v državi vrhunec dosegla v petek, nato pa naj bi počasi pojenjala. Do 1. maja naj bi se število žrtev zmanjšalo na okoli 970 na dan – takrat bi ZDA znova lahko zagnale tudi gospodarstvo, piše BBC.

"Upam, da bom sprejel pravo odločitev"

"Če imaš 60.000 mrtvih, ne moreš biti vesel, ampak to je veliko manj, kot smo predvidevali najprej," je dejal Trump. Dodal je, da se pripravlja na ponovni zagon gospodarstva. "Čaka me velika odločitev in upam, da bom sprejel pravo," je še dejal Trump, to pa označil za najpomembnejšo odločitev v svojem življenju. "Vračamo se na delo, ampak ostajamo zdravi. Iščem datum, ampak ne bom storil nič, dokler ne bom vedel, da bo država zdrava," je še dejal.

Gospodarstvi ZDA in območja evra se bosta v drugem letošnjem četrtletju na letni ravni skrčili v obsegu do 30 odstotkov, okrevanje na raven pred pandemijo novega koronavirusa pa bo trajalo najmanj do konca prihodnjega leta, je napovedala bonitetna hiša Fitch. To je upočasnitev gospodarske aktivnosti brez primere, so izpostavili v Fitchu in dodali, da se je nekaj podobnega v prvem četrtletju zgodilo tudi na Kitajskem.

Pohvalil se je, da so ZDA prve po testiranju za okužbo z novim koronavirusom, saj so doslej opravili dva milijona testov. ZDA imajo skoraj 330 milijonov prebivalcev. Napovedal je, da so sprožili projekt "zračni most", ki po ZDA dostavlja zaščitno opremo in pošilja naokrog 60 sistemov za sterilizacijo mask. Vsak naj bi steriliziral do 120.000 mask na dan.

Prihodnji teden bodo zagnali tudi delovno skupino "odprtje države", kar si želijo čim prej, čeprav je Trump dodal, da bodo njegove ukrepe določala dejstva. Mudi se tudi drugim, kot je floridski guverner Ron De Santis, ki bi rad konec meseca odprl šole, vendar tudi zanj velja opozorilo direktorja nacionalnega inštituta za zdravje Anthonyja Faucija in drugih strokovnjakov, da bi s prehitro odpravo ukrepov ZDA padle še globlje v pandemijo.

Las Vegas – opustelo
Las Vegas – opustelo "mesto, ki nikoli ne spi". Foto: Reuters

Ukrepi omejevanja socialnih stikov namreč dokazano delujejo in tam, kjer so jih hitro uvedli, imajo najmanj težav z novim koronavirusom. V New Yorku je 915 okužb na 100.000 prebivalcev, v Minnesoti pa 21 na 100.000. V New Yorku hkrati opravijo največ testiranj. Nacionalno povprečje je 1,6 testa na 1000 prebivalcev, v New Yorku pa 4,9 testa na 1000 prebivalcev. Več kot polovica smrti v ZDA je v New Yorku in New Jerseyju.

V najhuje prizadeti zvezni državi New York je število okuženih do petka zvečer naraslo na skoraj 175.000, število smrti pa na skoraj 7900. V mestu New York se je število okužb povzpelo na skoraj 95.000, število smrti pa preseglo 5800. Vendar je število hospitalizacij v četrtek padlo na 290, potem ko je prejšnji teden redno presegalo 1000 na dan. Prvič doslej je padlo število bolnikov na intenzivni negi, in sicer za 17. V newyorških bolnišnicah je več kot 18.500 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19.

Še naprej v "vojni" z WHO-jem

Trump je napovedal, da bo prihodnji teden "nekaj sporočil" glede Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ni pa povedal, kaj bo to. Namigoval je, da bodo ZDA odvzele denar WHO-ju, saj ni zadovoljen z načinom, kako je organizacija ukrepala proti pandemiji novega koronavirusa. WHO je doslej za Trumpa največji krivec za širjenje pandemije po ZDA. "Kot veste, prispevamo 500 milijonov dolarjev na leto in o tem bomo govorili prihodnji teden. Kitajska plačuje manj kot 40 milijonov, WHO pa je zelo kitajskocentrična organizacija," je dejal Trump.

ZDA pošiljajo opremo Italiji

Trump je medtem poslal zaščitno opremo, človekoljubno in drugo pomoč v Italijo. Svojim sodelavcem je naročil, naj organizirajo veliko pošiljko pomoči in jo pošljejo v Rim, ameriški vojaki, ki so v Italiji, pa bodo pomagali pri razdeljevanju opreme in postavitvi poljskih bolnišnic.