Tudi v Španiji mask v notranjih prostorih ne bo treba več nositi. Foto: EPA
Tudi v Španiji mask v notranjih prostorih ne bo treba več nositi. Foto: EPA

Ker se število primerov covida-19 v Španiji še naprej zmanjšuje, je vlada v Madridu v torek sprejela odlok za sprostitev ukrepov.

Po skoraj dveh letih tako ljudem v skoraj vseh zaprtih javnih prostorih ne bo več treba nositi mask. Maske ostajajo obvezne le v javnih prevoznih sredstvih in vseh vrstah zdravstvenih ustanov, kar velja tako za zaposlene kot za obiskovalce.

"Čeprav maske v zaprtih prostorih niso več obvezne, je njihova odgovorna uporaba še vedno priporočljiva za ranljive skupine prebivalstva, predvsem na večjih dogodkih, v družinskem okolju in na zasebnih srečanjih ali praznovanjih," so zapisali na ministrstvu za zdravje.

Z dvema odmerkoma cepljenih 85 odstotkov ljudi

Sedemdnevna stopnja obolevnosti v Španiji oziroma število primerov na 100.000 prebivalcev je bilo v torek nekaj manj kot 257. Ob tem je stopnja precepljenosti v Španiji visoka, saj je približno 85 odstotkov prebivalstva prejelo vsaj dva odmerka cepiva proti covidu-19.

Šanghaj previdno sprošča stroge omejitvene ukrepe, število smrti narašča

Kitajsko velemesto Šanghaj nadaljuje sproščanje strogih ukrepov za omejitev širjenja okužb z novim koronavirusom, čeprav število smrtnih žrtev covida narašča, dnevno pa še naprej naštejejo po več tisoč novih primerov okužb.

Zaradi najhujšega izbruha novega koronavirusa v dveh letih pandemije je Šanghaj minuli mesec večino od svojih 25 milijonov prebivalcev omejil na njihove domove. A stroge omejitve niso ustavile širjenja različice omikron in od začetka marca so uradno potrdili že več kot 400.000 okužb.

Mestne oblasti so danes potrdile več kot 18.000 novih, večinoma asimptomatskih primerov. Umrlo je še sedem ljudi, sicer večinoma starejših od 70 let in s pridruženimi boleznimi, skupno pa so doslej ugotovili 17 smrti.

V Šanghaju so najstrožjo obliko zaprtja odpravili še za štiri milijone prebivalcev. Foto: Reuters
V Šanghaju so najstrožjo obliko zaprtja odpravili še za štiri milijone prebivalcev. Foto: Reuters

Obenem so mestne oblasti sporočile, da so najstrožjo obliko zaprtja odpravile za še štiri milijone prebivalcev. Doslej so dovoljenje, da zapustijo domove, izdali skupno 12 milijonom ljudem, številni pa ob tem še naprej ostajajo omejeni na gibanje v svojih stanovanjskih kompleksih.

Zaradi gospodarske škode so oblasti obenem sestavile seznam ključnih podjetij, ki lahko nadaljujejo proizvodnjo, na katerem se je znašlo več kot 600 družb. Med drugim znova obratuje tovarna ameriškega velikana električnih avtomobilov Tesla.

Čeprav je izbruh v Šanghaju majhne razsežnosti v primerjavi z drugimi deli sveta, kjer se navajajo na življenje z novim koronavirusom, je postavil na preizkušnjo neprilagodljiv in strog kitajski odziv na epidemijo covida-19 ter ponudil redek vpogled v nezadovoljstvo med ljudmi, ki so jezo zaradi omejitev gibanja, množičnega testiranja in pomanjkljivega dostopa do hrane med drugim izražali na družbenih medijih.