Povprečna starost bolnikov na covidnem akutnem oddelku v UKC-ju Maribor znaša 70,4 leta, na intenzivnem oddelku pa 66,1 leta. Foto: Radio Maribor/UKC Maribor
Povprečna starost bolnikov na covidnem akutnem oddelku v UKC-ju Maribor znaša 70,4 leta, na intenzivnem oddelku pa 66,1 leta. Foto: Radio Maribor/UKC Maribor

Zaradi izboljšanja razmer so prejšnji teden na UKC-ju Maribor za covidne bolnike zaprli oddelek na kirurški kliniki, po besedah strokovnega direktorja Matjaža Vogrina pa zaprtje drugega oddelka v drugi etaži klinike za ginekologijo načrtujejo še v tem tednu. Če seveda ne bo kakšnega dramatičnega preobrata. Na dislociranem negovalnem oddelku na Pohorju je trenutno 15 bolnikov, ki se zdravijo zaradi težav po covidu-19. Od 109 trenutno hospitaliziranih v mariborskem UKC-ju jih 31 potrebuje zdravljenje v intenzivni negi, po eden tudi v porodnišnici in na pediatriji.

Glede na aktualne epidemične razmere v Mariboru sicer pričakujejo tudi zmanjšanje števila zasedenih postelj na intenzivni terapiji, s čimer bodo razmere v njihovi bolnišnici postale bistveno lažje. Zdravstveno osebje prav tako že prerazporejajo na matične oddelke, zato nekoliko povečujejo delovne aktivnosti za druge bolnike, a se hkrati zavedajo, da so zaposleni trenutno precej izgoreli in bistveno povečanje ne bo mogoče pred koncem leta.

Sorodna novica Poklukar svari pred oklevanjem pri ukrepanju; Počivalšek verjame, da dodatnega zapiranja ne bo

"Zavedamo se seveda, da nas čakajo veliki zaostanki in daljše čakalne dobe, zato se bomo te problematike morali v prihodnjem letu lotiti sistematično," je povedal Vogrin. Po njegovih navedbah primera okuženega z različico koronavirusa omikron pri njih še niso zaznali, sicer pa se ta za zdaj obravnava enako kot vse druge različice.

V UKC-ju Maribor se zavedajo, da bodo okužbe z novo različico zagotovo tudi na severovzhodu Slovenije kot v celotni državi, upajo pa, da virus vendarle ni tako virulenten, da bi zahteval še večje število hospitalizacij kot doslej. Vsekakor pa si želijo, da bi ljudje v času praznikov, ko so druženja še pogostejša, upoštevali nasvete stroke, ki so jasni že več kot leto in pol. "Le na tak način bomo virus lahko obdržali pod nadzorom. Če bomo prišli do petega vala, bomo za vse covidne bolnike, ki bodo prišli k nam, poskrbeli, velik davek pa plačujejo drugi bolniki, ki jih že v preteklih tednih nismo mogli obravnavati," je znova opozoril Vogrin.

V Mariboru precejšnje zanimanje tudi za cepljenje v nočnem času

Direktor mariborskega kliničnega centra Anton Crnjac je ob tem dodal, da so razmere v njihovi hiši trenutno bolj optimistične, kot je to bilo še pred časom. Stanje se namreč počasi izboljšuje, čeprav med zaposlenimi po njegovih besedah ni še nobene evforije, saj se zavedajo, da se z novo različico lahko marsikaj hitro spremeni.

Pozdravil je tudi dogovor o t. i. cepilnih dnevih, ki so ga sprejeli zdravstveni zavodi po sestanku z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem in župani. Kot je povedal, so pri njih nočni cepilni center organizirali v urgentnem centru, pri tem pa jih je presenetilo, da v nočnem obdobju cepijo proti covidu-19 po več kot sto ljudi. Še naprej delujejo tudi drugi cepilni centri po mestu in v regiji.

"Pohvalno je, da se v teh časih cepi res veliko ljudi. To je tudi edina prava pot, da se čim bolje zaščitimo tudi pred prihodom omikrona. Očitno so ljudje spoznali, da je to način boja ne le za bolnike s covidom-19 in njihove svojce, pač pa tudi, da čim prej končamo trenutno krizo in začnemo naše siceršnje poslanstvo – zdravljenje drugih bolnikov, ki tudi nujno potrebujejo zdravniško obravnavo," je še dodal Crnjac.