V nekaterih trgovinah bodo maske še naprej obvezne. Foto: Reuters
V nekaterih trgovinah bodo maske še naprej obvezne. Foto: Reuters

V trgovinah z nujnim blagom, kot so na primer trgovine z živili, lekarne, drogerije in banke, bodo še naprej obvezne maske FFP2. Enako bo še naprej veljalo za javna prevozna sredstva.

Za zdravstvene ustanove in ustanove socialnega varstva pa je poleg maske nujen pogoj preboleli ali cepljeni proti covidu-19, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Maske pa ne bodo več nujne v trgovinah z oblekami in na prireditvah.

Spremenili so tudi definicijo polno cepljenega in trajanje potrdila. Polno cepljenim, torej tistim s tremi odmerki, potrdilo velja 365 dni in ne več 270 dni. Tistim z dvema odmerkoma velja potrdilo 180 dni, enako velja za prebolele. Predvidoma jeseni bodo priporočili nov poživitveni odmerek, je še pojasnil Rauch.

V Avstriji so morali obnoviti ukrepe, saj trenutna veljavna pravna podlaga velja do sobote. Nova pravila bodo predvidoma v veljavi do začetka julija.

V Združenem kraljestvu je urad za zdravila in zdravstvene izdelke odobril uporabo cepiva proti covidu-19, ki ga je razvilo avstrijsko-francosko farmacevtsko podjetje Valneva. Združeno kraljestvo je za Bahrajnom tako druga država na svetu, ki je odobrila izredno uporabo tega cepiva.

Britanski regulator je odobril cepivo za cepljenje ljudi, starih od 18 do 50 let, med prejemom prvega in drugega odmerka pa mora preteči najmanj 28 dni.

Cepivo deluje po podobnem principu kot cepiva proti otroški paralizi in gripi, in sicer z uporabo inaktiviranega virusa, ne pa na novi tehnologiji mRNK kot cepivi podjetij Pfizer in BioNTech ali Moderna.

V ZDA podaljšali nošenje mask v javnem prevozu

Ameriška vlada pa je v sredo za dva tedna podaljšala obvezno nošenje zaščitnih mask v javnem prevozu do 3. maja. Ta ukrep proti širjenju novega koronavirusa bi sicer potekel v ponedeljek. Maske so tako še naprej obvezne na letalih in v železniškem prometu, preostali javni prevoz pa imajo pod nadzorom zvezne države in lokalne skupnosti.

Obvezno nošenje zaščitnih mask jezi številne Američane, do zdaj pa so se zgodili številni incidenti na letalih in letališčih, pri čemer so bili potniki nasilni do letalskega osebja.

Ob umirjanju pandemije in visoki precepljenosti Američanov si letalske družbe prizadevajo, da bi vlada zahtevo po obveznem nošenju mask odpravila. Pri tem poudarjajo, da naj bi zračni filtri na sodobnih letalih uspešno preprečevali širjenje virusa.

WHO: Upadanje števila okužb v Afriki

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem sporočila, da število potrjenih okužb s koronavirusom v Afriki že štiri mesece zapovrstjo upada. Poudarili so tudi padajoče število smrti zaradi covida-19, ki se zmanjšuje že zadnjih osem tednov.

Po podatkih WHO-ja se je število na novo potrjenih okužb s koronavirusom na afriški celini zmanjšalo s približno 308.000 primerov na teden na manj kot 20.000 na teden. To je najnižja raven okužb od aprila 2020, ko se je pandemija na afriški celini razširila.

Uradno je bilo na afriški celini do zdaj potrjenih skoraj 11,5 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo je približno 250.000 ljudi. Pri WHO-ju sicer poudarjajo, da je v Afriki, kjer živi 1,3 milijarde ljudi, zelo veliko okužb, verjetno kar velike večine vseh sploh ne zaznajo.