V Avstriji se bližajo 10.000 novim okužbam na dan. Foto: EPA
V Avstriji se bližajo 10.000 novim okužbam na dan. Foto: EPA

Avstrija je z danes objavljenim številom okužb postavila novo najvišje dnevno število od začetka pandemije. Doslej je bil rekorden 13. november 2020, ko so potrdili 9586 okužb v enem dnevu.

Sedemdnevno povprečje novih okužb je v Avstriji pri 7148 na dan. V zadnjem dnevu je za covidom-19 v tej državi umrlo 31 ljudi.

V bolnišnicah zdravijo 1856 covidnih bolnikov, intenzivno nego jih potrebuje 359. V zadnjem tednu dni se je število bolnikov v intenzivnih enotah povečalo za 86, od petka pa za tri.

Avstrijska vlada in deželni glavarji zveznih dežel so se v petek dogovorili, da bo od ponedeljka za večino področij javnega življenja veljalo pravilo PC, torej bodo storitve na voljo le tistim, ki so covid-19 preboleli ali so proti njemu cepljeni.

To pravilo bo uvedeno za hotele, gostinske lokale, kulturne in športne ustanove, storitveno dejavnost in za prireditve z več kot 25 obiskovalci. Na delovnem mestu bo kot alternativa v veljavi še negativen test na okužbo z novim koronavirusom.

Avstrijski kancler Alexander Schallenberg je razmere v Avstriji označil za resne. Vajeti za necepljene je trebapo njegovih besedah bolj zategniti, sploh v luči božičnih praznikov in zimske turistične sezone. "V avtomobilu uporabljamo varnostni pas, cepljenje je varnostni pas v pandemiji," je dejal.

Rekordno število okužb tudi na Hrvaškem

Z rekordnim številom novih okužb se spopadajo tudi na Hrvaškem. Minister za zdravje Vili Beroš je potrdil, da je novih okužb več kot 7000, portal index.hr pa poroča, da jih je po neuradnih podatkih 7094. Odstotek okuženih med testiranimi v zadnjem dnevu je 45,77.

Index.hr poroča tudi, da je umrlo še 50 covidnih bolnikov. Beroš je dejal, da se nahajajo "na vrhuncu četrtega vala" in da ne vedo, kaj jih čaka.

V zadnjih 24 urah je bilo na Hrvaškem po podatkih portala index.hr cepljenih 17.334 ljudi.

Na Hrvaškem je z vsaj enim odmerkom cepiva cepljenih 1,939 milijona ljudi, 1,816 milijona pa jih je polno cepljenih. Polno cepljenih je tako 53,71 odstotka odraslih.

Tudi na Hrvaškem so v petek sprejeli strožje ukrepe za omejevanje epidemije covida-19. S 15. novembrom bo tako obvezno covidno potrdilo oziroma izpolnjevanje PCT pogoja za uporabnike in uslužbence javnih in državnih služb, že z današnjim dnem pa se dodatno omejujejo zbiranja.

Protesti proti covidnemu potrdilu v Trstu

V italijanskem mestu Trst poteka protest več tisoč nasprotnikov covidnega potrdila. Po navedbah Anse se je popoldne zbralo nekaj več kot 2000 ljudi, njihovo število se povečuje.

Po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa le manjši del udeležencev nosi maske ali ohranja razdaljo.

Protestniki nasprotujejo t. i. zelenemu potnemu listu oziroma covidnemu potrdilu, za protestom stoji civilna iniciativa No Green Pass.

Z njim v Italiji ljudje dokazujejo, ali so cepljeni proti covidu-19, ali so to bolezen preboleli, ali pa imajo negativen test na novi koronavirus. Od sredine oktobra je to potrdilo obvezno za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju, kar je sprožilo val protestov po državi.

Organizatorji pričakujejo najmanj 8000 udeležencev. Shod varuje okoli 400 policistov. Ti že od včeraj nadzorujejo tudi mesto in vstop vanj iz Slovenije in drugih delov Italije, še navaja Ansa.

Oblasti v mestu so že zjutraj zaprle dostop do osrednjega Trga enotnosti Italije, saj so protesti na tem območju od 1. novembra prepovedani. Organizatorjem dogodkov, na katerih ne upoštevajo minimalne razdalje in nošenja zaščitnih mask, po novem grozijo tudi visoke denarne kazni.

V Rusiji umrlo še 1188 ljudi

Tudi v Rusiji imajo rekordno število novih okužb. V zadnjih 24 urah so potrdili 41.335 okužb, največ od začetka pandemije. Potrdili so tudi 1188 smrti bolnikov s covidom-19.

Rekord sledi tednu dni šolskih počitnic in plačanega dopusta za zaposlene, ki ga je s ciljem zajezitve pandemije odredil predsednik Vladimir Putin.

Obenem je več ruskih regij v tem obdobju tudi občutno zaostrilo protikoronske ukrepe. V Moskvi, ki je znova epicenter epidemije v Rusiji, so tako za dober teden dni zaprli vse nenujne trgovine in storitve.

Z več kot 8,7 milijona potrjenih okužb od začetka pandemije je Rusija ena od držav, ki jih je pandemija covida-19 najhuje prizadela. Čeprav so v Rusiji razvili več domačih cepiv proti covidu-19, med drugim cepivo Sputnik V, in so ta že mesece široko dostopna, je bila doslej polno cepljena le približno tretjina prebivalstva.

Ruske oblasti so sicer tarča kritik, da namerno zmanjšujejo razsežnosti pandemije. Po podatkih statističnega urada Rosstat je tako na primer septembra letos v Rusiji umrlo 44.265 covidnih bolnikov, kar je skoraj dvakrat več kot po podatkih Kremlja. Skupno je po podatkih Rosstata s covidom-19 doslej v Rusiji umrlo že skoraj 450.000 ljudi, kar je največ v Evropi.

V Avstriji v zadnjih 24 urah potrdili 9943 novih okužb