Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Evropska unija načrtuje, da bo t. i. zeleno digitalno potrdilo začelo veljati poleti z namenom olajšanja prostega pretoka ljudi med pandemijo.

Tehnično bo v vsaki državi članici EU-ja veljal enak sistem, vendar pa bo vsaka država samostojno odločala, kdo in pod katerimi pogoji lahko vstopa v državo, ponekod bo na primer za vstop v državo dovolj negativen izvid hitrega testa na novi koronavirus, drugje PCR.

Dogovor: zaščita po cepljenju učinkovita od osem do devet mesecev

V Avstriji bodo potrdilo v prilagojeni obliki začeli uvajati 19. maja. Vstop v gostinske lokale in na prireditve bodo dovolili tudi samotestiranim na novi koronavirus.

Negativni izvidi samotestiranih testov bodo veljavni 24 ur, hitrih testov 48 ur, testov PCR pa 72 ur.

Za prebolevnike bodo šteli tiste, ki so covid-19 preboleli v zadnjih šestih mesecih. Pri cepljenih morajo miniti od prvega odmerka najmanj trije tedni, kdor pa se bo odrekel drugemu odmerku, mu bo propadla dovolilnica za obiskovanje gostinskih lokalov in prireditev.

Uvedbo digitalnih potnih listov sta že napovedali Danska in Švedska. Foto: EPA
Uvedbo digitalnih potnih listov sta že napovedali Danska in Švedska. Foto: EPA

Kako dolgo bodo cepljeni veljali za zaščitene, se morajo dogovoriti še na ravni EU-ja. Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein ocenjuje, da bo obveljal dogovor, da je zaščita cepljenih učinkovita od osem do devet mesecev.

Druga faza 4. junija: uvedba digitalnih certifikatov

Po podatkih avstrijske ministrice za turizem Elisabeth Köstinger bodo v Avstriji 4. junija uvedli drugo fazo, ko bodo na državni ravni uvedli digitalna potrdila. Končna oblika naj bi prišla v uporabo julija, ko bo digitalna rešitev priznana po celi Evropski uniji.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je ocenil, da bo skupno evropsko potrdilo verjetno zamujalo, zato je nujno, da Avstrija vzpostavi svoj sistem. Kot ocenjuje, bo do sredine maja prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo več kot 3,5 milijona Avstrijcev. Do danes znaša ta delež 27 odstotkov prebivalcev, v celoti pa je zaščitenih deset odstotkov prebivalstva.

Avstrija krepi zalogo cepiv

Vlada se je danes dogovorila o nakupu dodatnih 42 milijonov odmerkov za leti 2022 in 2023, za to bo odštela okoli 800 milijonov evrov. Odločila se je za 35 milijonov odmerkov cepiva podjetja Pfizer, štiri milijone odmerkov bodo kupili pri podjetju Johnson & Johnson ter tri pri podjetju Moderna. Odmerke, ki jih ne bodo porabili, bodo lahko prodali ali jih namenili programom pomoči.

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 1644 novih okužb, sedemdnevno povprečje je 1676, incidenca na 100.000 prebivalcev pa je 131,7.

  • Srbija: Denarna nagrada za cepljene državljane

Sorodna novica V Srbiji cepljenje celo v "kafani", zraven pa še vol in golaž

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je napovedal, da bodo vsi državljani, starejši od 16 let, ki so že cepljeni proti covidu-19 ali se bodo cepili do 31. maja, dobili dodatnih 3000 dinarjev (25 evrov) pomoči od države.

"Ne moremo sprejeti negativnih diskriminacijskih ukrepov proti tistim, ki se ne želijo cepiti, čeprav menim, da je to neodgovorno in sebično," je dejal Vučić. Zato so razmišljali, kako nagraditi tiste, ki so pokazali odgovornost, in sprejeli odločitev o dodatni finančni pomoči za tiste, ki so se cepili, je povedal.

Opozoril je, da javni uslužbenci, ki se ne bodo cepili, ne bodo dobili nadomestila za bolniško odsotnost, če se bodo okužili s koronavirusom. Vučić pričakuje, da bo do konca maja v Srbiji z vsaj enim odmerkom cepljenih skoraj tri milijone ljudi.

Srbska vlada je danes znova pozvala državljane, naj se cepijo, oblasti v Beogradu pa so napovedale odprtje novega centra za cepljenje, ki bo v enem od nakupovalnih središč v srbski prestolnici.