Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob 3915 PCR-testih, s katerimi je bilo potrjenih 280 okužb z novim koronavirusom, je 33.038 ljudi opravilo hitro testiranje.

Po zadnjih podatkih se v slovenskih bolnišnicah zdravi 205 bolnikov s covidom-19, osem manj kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego je 59 bolnikov, trije manj.

V četrtek sta umrla dva bolnika s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je z 260 znižalo na 259.

Podaljšanje statusa cepljene osebe?

Po podatkih NIJZ-ja je bilo v Sloveniji z enim odmerkom cepljenih več kot 697 tisoč ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa nekaj manj kot 450 tisoč. Delež cepljenih z vsemi odmerki trenutno znaša 21,4 odstotka prebivalstva. Status cepljene osebe pa naj bi po poročanju Televizije Slovenija po novem veljal 9 mesecev in ne samo 6. Tako vladi predlaga strokovna skupina za cepljenje.

Ta teden potekajo tudi priprave na cepljenje najstnikov po 12. letu. Kdaj natančno se bo začelo, pa še ni znano. "Tudi pri otrocih bi priporočili, tako kot pri odraslih, da imajo prioriteto kronični posebej ranljivi bolniki, nato kronični bolniki in nato vsi otroci," je o predvidenem vrstnem redu cepljenja mladoletnih dejala vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ-ju Bojana Beović.

Kako do potrdil o cepljenju proti covidu-19?
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji