Skupno je bilo do zdaj v Sloveniji opravljenih 47.018 testov, potrjenih pa 1373 okužb z novim koronavirusom. Med okuženimi je 609 moških in 764 žensk.

V slovenskih bolnišnicah se je včeraj zdravilo 78 oseb, okuženih z novim koronavirusom, od tega jih je bilo 24 na oddelkih za intenzivno nego. Štirje ljudje so bili iz bolnišnic odpuščeni v domačo oskrbo.

Do konca dneva v četrtek v nobeni od slovenskih občin niso zaznali občutnejše rasti potrjenih okužb z novim koronavirusom. Občinam z najmanj eno potrjeno okužbo se je pridružil Destrnik, tako da je takšnih zdaj skupaj 152, občin z dvema ali več potrjenimi okužbami pa je 110.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana je hospitaliziranih 30 bolnikov s covidom-19, od tega jih devet potrebuje intenzivno zdravljenje, so iz osrednje slovenske bolnišnice danes sporočili prek Twitterja.

Iz mariborskega kliničnega centra poročajo o 29 bolnikih s covidom-19, ki so se tam zdravili v četrtek. Na intenzivni negi jih je bilo devet.

Projekt Sledilnik covida-19 in pogovor z Alojzom Ihanom

Nacionalna raziskava: Ena potrjena okužba po 622 obdelanih vzorcih

Medtem so v vseslovenski nacionalni raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa v štirih dneh odvzeli 694 vzorcev. Kot je na dopoldanski novinarski konferenci povedal predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo in član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Miroslav Petrovec, je vabilo k sodelovanju pri preiskavi do zdaj sprejelo 1260 od 3000 povabljenih ljudi. Izsledki razsikave, ki jo koordinira in izvaja Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, bodo imeli veliko vlogo pri nadaljnjih korakih, ki jih bo storila vlada.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je s potekom nacionalne raziskave o razširjenosti novega koronavirusa zadovoljen.  Foto: MMC RTV SLO
Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je s potekom nacionalne raziskave o razširjenosti novega koronavirusa zadovoljen. Foto: MMC RTV SLO

V okviru preiskave najprej teče neposredno dokazovanje virusa v brisih nosnega dela žrela. "Z našo raziskavo na 622 obdelanih vzorcih do konca današnje noči smo ugotovili eno okuženo osebo," je povedal Petrovec in pojasnil, da je bila oseba predhodno že diagnosticirana več kot pred mesecem dni. "Torej ne gre za novo okuženo osebo. Je pa to prva oseba, ki je bila s to preiskavo dokazana," je povedal Petrovec.

Drugi del preiskave, ki bo potekal na vzorcih krvi, se bo po besedah Petrovca začel v prihodnjem tednu. V prihodnjem tednu bodo ekipe na terenu opravile tudi teste pri tistih, ki se bodo za sodelovanje še odločili. "Poudariti je treba, da bodo vse ekipe delale vse naslednje tri dni, in če bo treba, tudi kakšen dan dlje," je povedal Petrovec, ki je včerajšnji dan preživel na terenu. "Bil sem z ekipo, ki je delala v Beli krajini – zelo sem presenečen nad entuziazmom ljudmi, ki delajo, nad veliko vnemo in predvsem tudi nad ljudmi, ki so v preiskavo privolili in sodelovali v samem procesu," je dejal Petrovec in dodal, da z optimizmom gleda v naslednje dni.

Petrovec je povedal tudi, da je sodelovanje pri raziskavi doslej zavrnilo okoli 500 ljudi. Po njegovih navedbah je bil zelo pogost razlog strah pred preiskavo oziroma pred tem, da je preiskava boleča. "To smo teoretično večkrat zavrnili, da gre za banalen in neboleč postopek, so potrdili tudi novinarji, ki so se sami dogovorili za sodelovanje s preiskovalci," je ob tem dejal predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo in povabljene še enkrat pozval k sodelovanju.

Kako poteka raziskava o razširjenosti covida-19 v Sloveniji?
Kakšno je stanje epidemije pri nas?

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.