V domovih za starejše ni veliko okuženih

V domovih starejših po Sloveniji trenutno sicer nimajo večjega porasta okužb.

Cveto Uršič z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pravi, da je največji porast nekje v Savinjski dolini, kjer je 60 okužb med stanovalci.

V domu v Novi Gorici je pozitivnih sedem stanovalcev, za tri še čakajo na rezultate.

Nataša Stojko iz Doma starejših Nova Gorica pravi: "Vzpostavljena je rdeča cona, ljudi, potem ko so pač potrjeni, da so pozitivni, namestimo v rdečo cono, oddelki, kjer so bili odkriti, pa so siva cona."

Sestanka z direktorji domov za starejše, ki je bil danes v Postojni, bi se moral udeležiti tudi minister za delo Janez Cigler Kralj, a je zaradi zdravstvenih težav poiskal pomoč v ljubljanskem kliničnem centru. Njegovo življenje naj ne bi bilo ogroženo, poroča TV Slovenija.

V domu na Krasu v Dutovljah nimajo obolelih, vendar so pripravili načrt, kako bodo ravnali ob velikem številu okužb ali karanten med zaposlenimi. Matjaž Prelc, direktor Doma na Krasu v Dutovljah, pravi, da bodo "dopuste ukinili in se preorganizirali, delali z minimalnim kadrom, da bodo imeli na zalogi kader v primeru najslabše epidemiološke slike".

Vodstvom domov za starejše NIJZ in ministrstvo za delo svetujeta, da se pripravijo na zaostrovanje razmer.

Uršič z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve poudarja: "Najprej kadrovski načrt, potem pa seveda tudi imeti zadostno količino zaščitne opreme."

Sandi Curk iz regijskega štaba civilne zaščite pa pravi: "Povečali bomo osnovne zaloge hrane, preverili varnostne sisteme."

Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal, da bodo v domovih starejših občanov po vsej Sloveniji omejili obiske na eno zdravo osebo, ki izpolnjuje pogoj PCT.