V Domu starejših Hrastnik se je do zdaj okužilo 20 oskrbovancev in osem zaposlenih. Še 20 jih je okuženih med prebivalci hrastniške občine. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
V Domu starejših Hrastnik se je do zdaj okužilo 20 oskrbovancev in osem zaposlenih. Še 20 jih je okuženih med prebivalci hrastniške občine. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Oba oskrbovanca so odpeljali v šempetrsko bolnišnico, ki je v torek že sprejela sedem okuženih stanovalcev iz doma, je povedal direktor doma Drago Kopušar. Dejal je, da je tako trenutno v domu okuženih 20 oskrbovancev in osem zaposlenih.

Strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler je povedala, da bo devet stanovalcev iz hrastniškega doma starejših pri njih predvidoma do konca tedna, potem se bodo lahko vrnili nazaj v dom. V celotnem negovalnem oddelku za covid-19 imajo sicer 14 postelj, vendar so na oddelku trenutno le starejši stanovalci doma iz Hrastnika.

Pandemski načrt UKC-ja LJ

Svet UKC-ja Ljubljana se je seznanil s pandemskim načrtom, ki so ga v največji slovenski bolnišnici pripravili za spoprijemanje z novim valom novega koronavirusa. Za obvladovanje epidemije v primeru jesenskega povečanja števila obolelih med drugim iščejo dodatne prostore za ureditev ločenih čakalnic na urgenci, je danes pojasnil direktor UKC-ja Ljubljana Janez Poklukar.

V hrastniškem domu starejših imajo sicer vzpostavljeno rdečo cono, vendar njena kapaciteta ne zadostuje številu okuženih, zato so jih premestili v šempetrsko bolnišnico, kjer imajo kot edini od štirih določenih bolnišnic od ministrstva za zdravje že vzpostavljen negovalni oddelek.

"Oskrbovanci iz doma starejših v Hrastniku so starostniki s pridruženimi boleznimi, vendar se za zdaj počutijo dobro. Zato predvsem počivajo pod nadzorom našega osebja na negovalnem oddelku," je povedala Savnik Winklerjeva. Oddelek so uredili v zgornjem nadstropju stare bolnišnične stavbe, negovalno osebje pa so premestili z drugih oddelkov.

Kot so sporočili s hrastniške občine, bo na podlagi torkovega kriznega sestanka v domu treba opraviti nekatere nujne spremembe, pri čemer bodo v domu potrebovali tudi pomoč. Domu bo pri reorganizaciji dela skupaj s hrastniškim Rdečim križem in civilno zaščito pomagala občina.

V Sloveniji je bilo do zdaj opravljenih 122.971 testiranj na novi koronavirus. Foto: SJZ ZDL/Katja Kodba)
V Sloveniji je bilo do zdaj opravljenih 122.971 testiranj na novi koronavirus. Foto: SJZ ZDL/Katja Kodba)

Ponovno razkuževanje v stavbah v naselju Novi Log

Poleg žarišča v domu je bilo povečano število okužb zaznano tudi v naselju Novi Log, zato občina skupaj z upravniki večstanovanjskih stavb na tem področju znova uvaja razkuževanje skupnih prostorov. Dogovori glede razkuževanja med upravniki in predstavniki posameznih stavb že potekajo, opremo in sredstva za razkuževanje pa bo zagotovila občina.

Na občini navajajo, da so vseskozi v stiku z zdravstveno inšpekcijo, ki je na terenu že dvakrat preverjala upoštevanje karantenskih odločb. V prihodnjih dneh se bodo inšpekcijski pregledi nadaljevali, preverjale se bodo vse izdane odločbe vsem, ki so ali okuženi ali pa so prišli iz držav z rdečega seznama.

Vrtec v Kanalu po okužbi odprt, a prazen

V ponedeljek so okužbo z novim koronavirusom potrdili tudi v vrtcu v občini Kanal ob Soči. Vodstvo vrtca je na spletni strani ustanove zapisalo, da je okužena strokovna delavka. V skladu z navodili NIJZ-ja je moralo 20 otrok in trije zaposleni v dvotedensko karanteno. Čeprav je vrtec uradno odprt, so se glede na trenutne razmere tudi drugi starši odločili, da bodo njihovi otroci do ponedeljka ostali doma.

Županja Tina Gerbec je popoldne za TV Slovenija povedala, da danes v občini ni novih okužb. Zaradi v ponedeljek potrjene okužbe z novim koronavirusom je prekinjena tudi Knjižnica pod krošnjami na igrišču ob kanalski šoli, že prej pa so tudi odpovedali vse večje poletne prireditve v občini.

V torek 29 novih primerov okužb

Po 29 novih primerih je bilo v Sloveniji do zdaj potrjenih 2006 okužb z novim koronavirusom. V torek je še četrti dan zapored umrl en bolnik s covidom-19, skupno število umrlih je tako naraslo na 115.

Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje se v bolnišnicah zdravi 22 bolnikov z novim koronavirusom, dva izmed njih potrebujeta zdravljenje na oddelku za intenzivno nego. En človek je v torek zapustil bolnišnično zdravljenje, skupno je bolnišnično zdravljenje po podatkih sledilnika covid-19 uspešno prestalo 335 ljudi. NIJZ ocenjuje, da je v Sloveniji trenutno 243 aktivnih primerov okužbe.

V torek so po štiri nove okužbe potrdili pri osebah s stalnim prebivališčem v občinah Ljubljana in Velenje, tri nove primere so potrdili v Hrastniku, po dva pri občanih Trbovelj, Domžal, Kamnika, Šenčurja in Mislinje, po en nov primer pa je bil potrjen pri občanih Kranja, Šentjurja, Zagorja ob Savi, Postojne, Litije, Tišine, Rogatca in Trebnjega.

Vnosov iz tujine le za vzorec

Pristojni opozarjajo, da se virus v zadnjem času širi predvsem lokalno, znotraj države. V tednu od 13. do 19. julija je bil tako virus le v dveh od 104 potrjenih primerov okužb vnesen iz tujine, z vnesenimi primeri pa je bila povezana še ena okužba. 74 primerov je povezanih z lokalnim virom okužbe, pri 27 pa vir okužbe ni znan, navajajo na NIJZ-ju.

V torek potrjenih 29 okužb

Do zdaj so v Sloveniji okužbo potrdili pri 21 tujcih. Če tujec med bivanjem v Sloveniji zboli, ostane tam, kjer je nastanjen, so za Delo pojasnili na ministrstvu za zdravje. Če je nastanjen v hotelu, mora ostati v osamitvi za trdno zaprtimi vrati. Če je njegova nastanitev takšna, da osamitve ne omogoča, pa se lahko preseli v hotel, če pa tega ne zmore, pa v apartmaje, ki jih je za okužene pripravila država v Logatcu in v hotelu Črni les pri Lenartu.

Na ti dve lokaciji se lahko zatečejo tudi domači državljani, ki doma nimajo možnosti osamitve, a so okuženi in živijo v skupnem gospodinjstvu s starejšo osebo ali bolnikom. Do zdaj so v Logatcu bivali štirje, nastanitve v Črnem lesu pa še niso aktivirane, ker ni bilo potrebe, so še za Delo pojasnili na ministrstvu.

Nove okužbe v Hrastniku