V Italiji so potrdili več kot 2,1 milijona okužb. Foto: EPA
V Italiji so potrdili več kot 2,1 milijona okužb. Foto: EPA

V zadnjem dnevu so opravili več kot 157.500 testiranj na novi koronavirus, delež pozitivnih izvidov testov je bil 14,1 odstotka.

V bolnišnicah se po današnjih podatkih ministrstva za zdravje zdravi več kot 23.100 covidnih bolnikov, med njimi jih je več kot 2500 na oddelkih za intenzivno nego.

Italija je med evropskimi državami, ki jih je pandemija covida-19 najhuje prizadela. Po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa so doslej potrdili več kot 2,1 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot 74.600 ljudi s covidom-19.

Ponekod po Franciji podaljšali policijsko uro

V nekaterih francoskih departmajih se bo medtem od sobote policijska ura, katere namen je zajeziti širjenje novega koronavirusa, začenjala že ob 18. uri namesto ob 20., je odločila francoska vlada.

Med 15 departmaji, v katerih bodo podaljšali policijsko uro, je tudi Alpes-Maritimes na jugovzhodu države, kjer leži Nica. Druga območja z zaostrenimi ukrepi pa so na vzhodu države. Pariz se je zaostritvi za zdaj izognil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Seznam departmajev, kjer bo policijska ura veljala od 18. do 6. ure, bodo pregledali enkrat na teden. Francija je sicer razdeljena na 101 departma.

"Virus se še naprej širi po Franciji (...), vendar pa so razlike med območji," je ob napovedi podaljšanja nočne omejitve gibanja povedal tiskovni predstavnik francoske vlade Gabriel Attal. "Če se bodo razmere še naprej slabšale na določenih območjih, bomo sprejeli potrebne odločitve," je dodal v pogovoru za francosko televizijo TF1.

Ukrep so zahtevali župani, ki so vse bolj zaskrbljeni zaradi preobremenjenosti lokalnih zdravstvenih sistemov ob naraščajočem številu novih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Attal je potrdil še, da se gledališča, kinodvorane in koncertne dvorane ne bodo mogli odpreti 7. januarja, kot so načrtovali.

V Franciji cepili le 332 ljudi

Vlada medtem brani kampanjo cepljenja proti covidu-19 v Franciji, kjer so po podatkih televizije TF1 cepili zgolj 332 ljudi. V Nemčiji so jih že 130.000. Tiskovni predstavnik vlade je poudaril, da so francoske oblasti osredotočene na cepljenje v domovih za ostarele, kar zahteva več časa.

V državi so sicer v četrtek poročali o skoraj 20.000 novih primerih okužbe, to je precej več od 5000 novih okužb na dan, kar je cilj vlade. Doslej je covid-19 v Franciji zahteval 64.632 smrtnih žrtev.

Britanska vlada zaprla osnovne šole v Londonu

Britanska vlada se je odločila zapreti vse osnovne šole v Londonu za naslednja dva tedna, da bi skušali zajeziti hitro širjenje bolj nalezljive različice novega koronavirusa.

Vlada je sprva nameravala zapreti le šole v posebej prizadetih delih države, med katerimi so tudi predeli glavnega mesta. A lokalne oblasti v več krajih, kjer naj bi se šole odprle po praznikih, so se pritožile, vlada pa je spremenil odločitev.