Več kot četrtina Izraelcev je prejela dva odmerka cepiva proti covidu-19, več kot tretjina pa vsaj enega. Foto: Reuters
Več kot četrtina Izraelcev je prejela dva odmerka cepiva proti covidu-19, več kot tretjina pa vsaj enega. Foto: Reuters

Več kot četrtina od okoli 9,3 milijona Izraelcev je že prejela drugi odmerek cepiva Pfizerja in BioNTecha proti covidu-19, je sporočil minister za zdravje Juli Edelštajn. Skupno so cepili okoli 3,8 milijona ljudi, skoraj 2,5 milijona pa tudi z drugim odmerkom.

"Kaj pa vi? Boste lahko šli v telovadnico in na kulturne prireditve ali boste ostali zadaj? Pojdite se cepit," je na Twitterju k cepljenju pozval še preostale državljane.

Izraelska vlada pod vodstvom Benjamina Netanjahuja medtem razpravlja o novem krogu sproščanja omejitev, s čimer so začeli pred tednom dni. Obrambni minister Beni Ganc si želi pogumnejšega in hitrejšega odpiranja družbe, Netanjahu pa na drugi strani ostaja previden, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Koalicija teh dveh mož je sicer razpadla, zaradi česar bodo šli Izraelci 23. marca že četrtič v zadnjih dveh letih na volitve.

"Zelena prepustnica" na aplikaciji odpira vrata fitnesov in Grčije

Sorodna novica Kampanja cepljenja razkriva bistvo izraelskega apartheidskega režima

Neuradno namerava Izrael 23. februarja delno odpreti hotele in fitnese, a le za posameznike z "zeleno prepustnico" na mobilni aplikaciji, ki jo bo ministrstvo za zdravje izdalo v tem tednu, navaja Reuters.

Okoli 9. marca nameravajo odpreti bare in restavracije. "Odpirati se želimo postopoma in previdno, da ne bi imeli novega vala in zaprtja," je povedal koordinator državnega odgovora na pandemijo Nachman Ash.

Čeprav je bilo veliko Izraelcev že cepljenih, se učinki kažejo zelo počasi. Strokovnjaki menijo, da je to tudi posledica agresivnejše in bolj nalezljive različice koronavirusa, ki so jo prvič odkrili v Veliki Britaniji.

Nova Zelandija po treh okužbah zapira Auckland

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je zaradi treh primerov novega koronavirusa odredila ustavitev javnega življenja v največjem novozelandskem mestu Auckland. Tridnevna ustavitev bo začela veljati opolnoči. Nazadnje so tovrsten ukrep v tem mestu uvedli avgusta lani.

Skoraj dva milijona prebivalcev Aucklanda bo moralo tako biti najmanj tri dni doma. Zaprte bodo šole, trgovine in podjetja z izjemo nujnih storitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Močno bo omejeno tudi gibanje iz mesta oziroma v mesto.

Znak v Aucklandu opozarja na vzdrževanje razdalje in nošenje mask. Foto: Reuters
Znak v Aucklandu opozarja na vzdrževanje razdalje in nošenje mask. Foto: Reuters

"Glavno, kar prosimo ljudi v Aucklandu, je, da ostanejo doma, da bi se izognili tveganju za širjenje," je ob tem povedala premierka. Dodala je, da so se za tovrstni ukrep odločili, ker bi lahko šlo za bolj nalezljivo različico novega koronavirusa.

Okužbe so potrdili pri treh članih iste družine. Mati, ki dela za podjetje, ki zagotavlja pranje in catering za mednarodne polete, in hči sta imeli na testiranju na koronavirus pozitivni izvid v soboto, oče pa danes. Simptome okužbe kaže tudi četrti član družine, a je imel na testiranju negativni izvid testa.

V preostanku države ukrepi ne bodo tako ostri, dvignili jih bodo na drugo raven. Ljudje bodo morali na javnem potniškem prometu nositi maske, zbiranje pa bo omejeno na največ sto ljudi.

Nova Zelandija, ki ima okoli pet milijonov prebivalcev, velja za eno najuspešnejših držav pri spoprijemanju z epidemijo covida-19. Do zdaj so potrdili manj kot 2000 primerov okužbe, umrlo pa je 25 covidnih bolnikov.

Japonska odobrila Pfizerjevo cepivo

Japonska je odobrila prvo cepivo proti covidu-19, in sicer Pfizerja in BioNTecha. Cepljenje bodo predvidoma začeli v sredo. Najprej bodo cepili od 10.000 do 20.000 zdravstvenih delavcev. Od aprila pa naj bi bilo na voljo še več cepiva, ko bodo poleg zdravstvenih delavcev na vrsti tudi starejši.

Vlada mora še pripraviti natančno časovnico cepljenja drugih prebivalcev v 126-milijonski državi, ki se pripravlja na olimpijske igre v Tokiu. Te bodo predvidoma potekale med 23. julijem in 8. avgustom letos.

Organizatorji vztrajajo, da bodo igre, ki bi morale potekati že lani, pripravili ne glede na to, da se pandemija covida-19 nadaljuje. Cepljenje za športnike in druge udeležence ne bo obvezno, jih pa pozivajo, naj to storijo.