V Ljubljani sta rodili dve porodnici, okuženi z novim koronavirusom. Foto: Radio Koper
V Ljubljani sta rodili dve porodnici, okuženi z novim koronavirusom. Foto: Radio Koper

Oba poroda okuženih porodnic sta potekala nezapleteno. Prvo mamo, ki je rodila v petek, so odpustili v nedeljo, drugo bodo odpustili danes. Obe mami in otroka se počutijo dobro, je zatrdil Gorazd Kavšek, predstojnik kliničnega oddelka za perinatologijo.

Za okužbo obeh porodnic so v porodnišnici vedeli vnaprej, zato so se na poroda lahko obsežno pripravili. Zagotovili so poseben prostor, prisotne babice in zdravnike pa opremili z zaščitno opremo.

Trenutno je v ljubljanski porodnišnici še ena porodnica, pozitivna na okužbo z novim koronavirusom, pričakujejo pa jih še več in so nanje pripravljeni. "Tak porod je bolj kompliciran v smislu zaščitne opreme, ki jo morata nositi babica in zdravnik," je dejal Kavšek, ki si želi, da bi porodnišnica namesto izposojene imela svojo zaščitno opremo. Kljub delu v spremenjenih okoliščinah se trudijo, da tudi porod okuženih porodnic poteka čim bolj naravno in na enak način kot običajni porodi.

Dojenček z mamo, očetov ni

Dojenček po porodu ostane skupaj z mamo, ki ji pojasnijo zaščitne ukrepe. "Tudi dojenje se svetuje v takem primeru. Za zdajso izkušnje dobre in tudi večina strokovne literature svetuje tak način obravnave," je pojasnil Kavšek.

"Mama virus sicer lahko prenese na otroka, a je z zaščitnimi ukrepi ta verjetnost majhna," je poudaril. Otroka ščitijo tudi protitelesa, ki jih dobi prek mame že v času nosečnosti, pa tudi prek dojenja. "Ni še dokazan prenos z mame na plod med nosečnostjo," je glede okužbe novorojenčkov dejal Kavšek.

Očetje zaradi epidemije za zdaj še vedno ne morejo spremljati poroda, a porodnišnice o sprostitvi te omejitve razmišljajo in pripravljajo razmere, v katerih bo to mogoče, je še dejal Kavšek.

Partner je porod spremljal preko video klica

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.