Med PCR-testi je bil delež pozitivnih izvidov 21,4-odstoten, med hitrimi testi pa 12,1-odstoten.

V bolnišnici se zaradi nove koronavirusne bolezni zdravi 1205 ljudi (13 več kot v soboto), 196 jih je na intenzivni negi (šest manj kot v soboto).

V državi imamo več kot 24.300 aktivno okuženih. Povprečje okužb v zadnjih sedmih dneh je 1.967,9.

Foto: Twitter/Jelko Kacin – govorec Vlade RS za Covid19
Foto: Twitter/Jelko Kacin – govorec Vlade RS za Covid19

Incidenca se je povečala

Glede na število okužb po občinah so v nedeljo izstopale Ljubljana z 52 okužbami, Maribor s 37 okužbami, Ormož z 19, Murska Sobota s 15, Slovenj Gradec 11, Sevnica 10 in Ajdovščina 16 okužbami, je nanizal vladni govorec Jelko Kacin.

Po mnenju strokovnjakov je epidemija trenutno v fazi rasti, tako da v zelo kratkem času še ni pričakovati sproščanja ukrepov za njeno zajezitev. Vlada bo razmere prvič ugotavljala na sredni seji na Brdu pri Kranju.

Incidenca, število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, je v zadnjih 14 dneh zrasla na 1158, kar je po Kacinovih besedah bistveno več kot pred kratkim, ko smo bili pri 900 okuženih. Najboljša regija ostaja primorsko-notranjska, ki ima 869 okužb, najslabše razmere pa so v posavski regiji, kjer je incidenca 2182,1.

Do zdaj umrlo 3022 bolnikov s covidom-19

Umrlih s covidom-19 več kot 3000

V nedeljo je umrlo 24 bolnikov s covidom-19 – pet v domovih za starejše in 19 v bolnišnicah. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji do vključno nedelje umrlo 3022 ljudi, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Dejstvo je, da je bilo 58 % ljudi, ki so v Sloveniji umrli v povezavi s covidom-19, oskrbovancev DSO-jev. Ta delež je izjemno visok, če ga primerjamo z drugimi državami, kjer je ta delež bistveno nižji, v sosednji Italiji je npr. 35-odstoten.

Milan Krek

Na tiskovni konferenci o aktualnem stanju glede epidemije pa je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek predstavil podatke o umrljivosti v letu 2020. V letu 2020 je umrlo 2891 ljudi, povezanih s covidom-19. 1682 (58 %) je bilo oskrbovank in oskrbovancev domov za starejše občane, 1209 (42 %) pa jih je umrlo v splošni populaciji.

Največ jih je umrlo v osrednjeslovenski regiji, ki ima največ prebivalcev, in najmanj v zasavski regiji. Glede na 100.000 prebivalcev je po številu s covidom povezanih smrti najbolj obremenjena pomurska regija, sledijo koroška, podravska, jugovzhodna Slovenija, posavska regija, zadnja je obalno-kraška, kjer je bilo smrti, povezanih s covidom, najmanj. "Žal tudi tu velja staro pravilo v javnem zdravju, da so tam, kjer je revščina in je manj možnosti razvoja, tudi smrti pogostejše. Tudi predčasne smrti. Tako je tudi tukaj: pomurska regija je ena najmanj razvitih in ima tudi največjo gostoto umrlih," je opozoril Krek.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Glede na starostno skupino podatki kažejo, da najpogosteje umirajo starostniki od 55. leta naprej, največja umrljivost pa je od 85. leta dalje. "Imamo pa tudi umrle med 25. in 34. letom. Žal se je zgodila tudi smrt nosečnice, ki je bila v 31. tednu nosečnosti, matere nismo mogli rešiti, otroka pa smo."

Sorodna novica Za covidom-19 konec decembra umrla nosečnica

3153 presežnih smrti leta 2020

"Eden izmed kazalnikov je tudi presežna vrednost števila smrti, ki jo izračunamo tako, da odštejemo od števila umrlih v predhodnem letu število umrlih v tekočem letu in tako dobimo razliko. Če primerjamo leti 2019 in 2020 v Sloveniji, smo imeli leta 2020 3153 presežnih smrti," je pojasnil Krek.

"Zanimiv kazalnik je tudi delež umrlih med okuženimi v prvem valu. 22. maja je imela Slovenija 7,2 odstotka umrlih med okuženimi, zdaj, 8. januarja, torej pred dnevi, pa smo imeli samo 2,2 % mrtvih med vsemi okuženimi," je razložil Krek in dodal, da so tudi druge države ta delež precej zmanjšale v zadnjih mesecih.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

"V bolnišnicah se nam število smrti, povezanih s covidom-19, k sreči zmanjšuje ali pa vsaj stabilizira. Novembra smo imeli v bolnišnicah zelo visoko število umrlih po dneh. Upamo, da bo to število počasi drselo navzdol." Tudi ko gre za število umrlih v DSO-jih, "smo zdaj končno v descendentni fazi krivulje". Zaradi covida-19 je leta 2020 v Sloveniji umrl vsak 10. oskrbovanec v DSO-jih: "15 odstotkom vseh oskrbovancev DSO-jev, ki so se okužili, se je življenje v letu 2020 izteklo." Opozoril je, da je država v zadnjem desetletju premalo vlagala v to področje, premalo v zaposlene. "Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo ta sistem sesul. In sesul se je, ko je prišel covid-19 in razkril vse slabosti našega sistema skrbi za ostarele."

Foto: Twitter
Foto: Twitter
Slovenija nova gostiteljica rezerv medicinske opreme v okviru rescEU

Slovenija je skupaj z Belgijo in Nizozemsko postala nova država gostiteljica za rezervo medicinske opreme v okviru mehanizma na področju civilne zaščite - rescEU. Ob finančni podpori Evropske komisije, ki financira 100 odstotkov sredstev, vključno s skladiščenjem in prevozom, te države zdaj vzpostavljajo skupne zaloge, ki se lahko v izrednih zdravstvenih razmerah distribuirajo po vsej Evropi. Rezervo tako zdaj gosti devet držav - Belgija, Danska, Nemčija, Grčija, Madžarska, Romunija, Slovenija, Švedska in Nizozemska, ki so odgovorne za nabavo.

Rezerva med drugim vključuje več kot 65 milijonov medicinskih mask in 15 milijonov mask tipa ffp2 in ffp3, več kot 280 milijonov parov medicinskih rokavic, skoraj 20 milijonov medicinskih halj in predpasnikov ter več tisoč koncentratorjev kisika in ventilatorjev. Ta skupna evropska rezerva se razdeli po vsej Evropi v izrednih zdravstvenih razmerah, na primer takrat, ko so nacionalni zdravstveni sistemi preobremenjeni zaradi bolnikov s koronavirusom. Osnovno medicinsko opremo so že prejele Hrvaška, Češka, Francija, Italija, Litva, Španija, Črna gora, Severna Makedonija in Srbija.

Množično testiranje se v Ljubljani seli na Gospodarsko razstavišče

Množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi bo za prebivalce ljubljanske občine od torka na Gospodarskem razstavišču in ne več v Športni dvorani Kodeljevo. Testiranje bodo izvajali v dvorani A na Dunajski 18, za spremembo lokacije pa so se odločili zaradi lažje dostopnosti in večjega prostora, ki ga potrebujejo ob večjem povpraševanju, so sporočili iz ZD-ja Ljubljana. Testiranje bo v torek izjemoma od 13. do 16. ure, sprejem bo možen do 14.30. Od srede do nadaljnjega pa bo testiranje nato potekalo vsak delavnik od 11. do 15. ure, s sprejemom do 13.30.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Novi odmerki cepiva in cepljenje starejših

Slovenija je doslej prejela nekaj več kot 33.000 odmerkov cepiva. Danes bo po pričakovanjih prispelo še 16.000 odmerkov Pfizerjevega in BioNTechovega cepiva. Večji del pošiljke bo namenjen cepljenju starostnikov. Tisti, ki bi bili radi cepljeni, se morajo javiti svojemu osebnemu zdravniku. Pogoj pa je, da na cepljenje lahko pridejo v zdravstveni dom. "Zaradi specifičnosti cepiva in omejenih količin se bodo ta cepljenja s cepivom tega proizvajalca izvajala izključno v cepilnih centrih," pojasnjuje Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Nove pošiljke cepiva bodo v Slovenijo prihajale vsak ponedeljek, vsakič okoli 16.000 odmerkov.

Dospela bo nova pošiljka cepiva

Kot so sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana, bodo v torek na Gospodarskem razstavišču, kamor se seli tudi množično testiranje s hitrimi testi, začeli tudi cepiti proti covidu-19. Najprej bodo cepili izključno tiste, ki spadajo v prednostno skupino za cepljenje, ki so se prijavili pri osebnem zdravniku in jih je ta tudi pozval na cepljenje, so poudarili v ljubljanskem ZD-ju.

Z Mestne občine Kranj pa so sporočili, da bodo v Kranju cepljenje občanov, starejših od 80 let, začeli v četrtek. Potekalo bo v dopoldanskem času v avli Mestne občine Kranj, zato bodo množično testiranje s hitrimi testi takrat izvajali v stari lekarni v Cerkljah. Na cepljenje se je mogoče prijaviti na spletni strani Zdravstvenega doma Kranj prek obrazca, tistim, ki se prek spleta ne morejo prijaviti, pa je na voljo telefonska številka 040 807 672 vsak delovni dan med 8. in 13. uro.

Dr. Borut Štrukelj o cepljenju
Širjenje novega koronavirusa v šempetrski bolnišnici

V Celju priprave na peti covidni oddelek

V celjski bolnišnici pa zaradi povečanega števila covidnih bolnikov pripravljajo dodatni peti navadni covidni oddelek s 27 posteljami. V bolnišnici je danes hospitaliziranih 134 bolnikov, od tega 113 na navadnih covidnih bolniških posteljah in 21 na intenzivnih posteljah. Število okuženih zdravstvenih delavcev ali tistih, ki so v karanteni, se je medtem močno zmanjšalo, zato je obvladovanje trenutnih kadrovskih zadev lažje, so navedli.

Okuženih skoraj 25.000 ljudi

Zboleli na na internističnem oddelku šempetrske bolnišnice

Zaradi vdora novega koronavirusa na internistični oddelek v šempetrski bolnišnici bo prišlo do nujne reorganizacije dela, je danes v izjavi povedala strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler. V bolnišnici je obolelih 11 zaposlenih iz zdravstvene nege in en zdravnik, zbolelo je tudi 11 bolnikov, ki so jih premestili na covidni oddelek.

V šempetrski bolnišnici je doslej umrlo 85 covidnih bolnikov, velika večina je bila starejših s pridruženimi boleznimi.

V Občini Ajdovščina so v nedeljo zabeležili 27 novih primerov okužb, več kot polovica jih prihaja iz Doma starejših občanov Ajdovščina. Nedeljsko testiranje je prisotnost virusa namreč potrdilo še pri 15 starostnikih, skupno je tako v domu pozitivnih kar 125 od 141 stanovalcev.

Tri od obolelih so hospitalizirali. Bili so sicer cepljeni, a imajo vsi kar nekaj pridruženih težjih bolezni. Okužilo se je tudi 24 zaposlenih, vendar se jih je pet že lahko vrnilo na delo, je za regijski štab Civilne zaščite za Severno Primorsko povedala direktorica ajdovskega doma Tanja Stibilj Slemič.

V enoti Tolmin Doma upokojencev Podbrdo so nova testiranja vseh opravili danes. Doslej so okužbe potrdili pri 18 stanovalcih.

V enoti Tabor Doma Danice Vogrinec Maribor sprejmejo manj novih stanovalcev, kot bi jih sicer

Znova zaprti muzeji, telovadnice

Zaradi slabih epidemioloških razmer so pretekli konec tedna vrata morali zapreti muzeji, galerije, fitnesi, telovadnice, bazeni in smučišča. Treningi so dovoljeni poklicnim športnikom. Odprti ostajajo frizerski saloni, po novem je dostopna medicinska pedikura, odprti so čistilni servisi in tudi knjižnice, a le za prevzem in vračilo knjig.