Od začetka epidemije so v Nemčiji potrdili skoraj 227.000 okužb. Foto: EPA
Od začetka epidemije so v Nemčiji potrdili skoraj 227.000 okužb. Foto: EPA

V Nemčiji so potrdili največ okužb po 1. maju, ko so jih potrdili 1639. Vrhunec glede na število novih okužb je sicer Nemčija doživela na začetku aprila, ko so dnevno potrdili tudi po 6000 novih okužb. Pozneje je začelo število okužb upadati, to pa znova narašča od konca julija.

Točnih ugotovitev glede razlogov za porast okužb ni, saj so v zadnjem času tudi povečali število testiranj. Porast okužb pa ni nujno povezan s porastom števila testiranj, je pred dnevi opozoril RKI.

V Nemčiji so sicer pred kratkim uvedli obvezno brezplačno testiranje za vse, ki se vrnejo s t. i. tveganih območij, in prostovoljno brezplačno testiranje za druge, ki so se vrnili v Nemčijo.

Od začetka epidemije so v Nemčiji potrdili skoraj 227.000 okužb, umrlo je 9243 ljudi, od tega v zadnjem dnevu sedem. Po podatkih RKI-ja je okužbo prebolelo okoli 203.900 ljudi, torej je aktivno okuženih še okoli 13.800 ljudi. Stopnja reprodukcije okužbe, torej koliko ljudi okuži en okužen človek, je trenutno 1,06.

V Španiji največ okužb od konca junija

V Španiji pa so zadnji dan potrdili 3715 okužb, kar je največ od koncu junija, ko so v državi začeli rahljati stroge ukrepe.

Skupno število vseh do zdaj okuženih, skupaj z ljudmi, pri katerih so odkrili protitelesa, se je povečalo na 370.867. Španija ima po podatkih EU-ja največ primerov okužb v zahodni Evropi.

V Španiji znova zaznavajo več primerov okužbe. Foto: Reuters
V Španiji znova zaznavajo več primerov okužbe. Foto: Reuters

Finska večino članic Unije umaknila z zelenega seznama

Medtem je Finska zaradi epidemije večino članic EU-ja, tudi Nemčijo, umaknila z zelenega seznama varnih držav. To pomeni, da bo vstop na Finsko brez omejitev mogoč le za potnike iz peščice evropskih držav, je sporočila vlada v Helsinkih.

V skladu s strožjimi omejitvami, katerih namen je zajeziti širjenje novega koronavirusa, bodo lahko na Finsko brez dokazil, da imajo utemeljen razlog za potovanje in da so bili pred tem v dvotedenski samoosamitvi, potovali potniki iz Italije, Madžarske, Slovaške, Estonije in Litve, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrepi bodo začeli veljati v ponedeljek, 24. avgusta.

S seznama varnih držav je Finska umaknila tudi skandinavske sosede.

"Finska mejna politika je najstrožja v Evropski uniji, saj smo želeli ohraniti razmeroma dobre epidemiološke razmere," je ob tem na novinarski konferenci povedala notranja ministrica Maria Ohisalo.

Finska vlada je junija napovedala, da bo dovolila prihode iz tistih držav, ki zaznavajo manj kot osem novih primerov koronavirusa na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih. Kljub temu so ministri zdaj naredili izjeme za države z manj kot desetimi primeri. Ministrica Ohisalo je ob tem sicer napovedala, da bodo na kopenski meji s Švedsko in Norveško omejitve ublažili za obmejne prebivalce, da bodo lažje prehajali meje za vsakdanje opravke.

"Naše sporočilo je, da se je treba izogibati potovanjem v tvegane države. Vrnitev iz teh držav vodi v karanteno in težave," je dejal minister za promet Timo Harakka.

Omejitve glede prehajanja meje so na Finskem bistveno strožje kot v drugih skandinavskih državah. Norveška na primer dovoljuje vstop v državo brez omejitev iz držav, kjer potrjujejo do 20 novih primerov okužbe na 100.000 prebivalcev.

Finska ima trenutno eno najnižjih stopenj okužbe z novim koronavirusom v Evropi, saj so v zadnjih dveh tednih potrdili 5,3 novega primera na 100.000 prebivalcev, vendar pa se to število povečuje.

Na Finskem so do zdaj potrdili 7776 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 334 ljudi. V zadnjih nekaj tednih se število okužb povečuje, v torek pa so poročali o 24 novih primerih, ena oseba je umrla. Kot je dejal Harakka, so 43 primerov okužb potrdili med potniki, ki so se vrnili s poleti iz Skopja, zato razmišljajo o ukinitvi letalske povezave s Severno Makedonijo.