Sedež podjetja CureVac v Tübingenu. Foto: EPA
Sedež podjetja CureVac v Tübingenu. Foto: EPA

"Običajno težko najdemo dovolj ljudi, ki bi sodelovali pri testiranju," je povedal vodja študije Peter Kremsner. Po njegovih besedah je "pravi luksuz", da se je za testiranje cepiva na univerzitetni kliniki v Tübingenu prijavilo 4000 prostovoljcev.

V Tübingenu so klinično študijo o tem, kako ljudje prenašajo cepivo, začeli sredi junija. Od tedaj so cepivo vbrizgali 50 prostovoljcem. Vodja študije je dejal, da do zdaj niso odkrili nobenega presenetljivega stranskega učinka. Prav tako niso ugotovili še ničesar skrb vzbujajočega, je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

V prvi fazi testiranja bodo cepili skupno 168 ljudi, in sicer v Tübingenu, Hannovru, Münchnu in belgijskem Gentu. Če bo prva faza uspešna, bodo nato cepili še več ljudi.

CureVac razvija t. i. cepivo mRNK. mRNK je vrsta informacijske RNK, ki vsebuje navodila za proizvajanje proteinov. Raziskovalci v tübingenskem farmacevtskem podjetju so razvili mRNK, ki vsebuje navodila za proizvajanje proteina virusa SARS-CoV-2. Po cepljenju človeške celice začnejo izdelovati ta protein, ki ga telo obravnava kot tujega. Človeško telo začne nato proizvajati protitelesa in druge imunske celice proti njemu.

Kitajsko podjetja išče kandidate za cepljenje tudi v Rusiji in Braziliji
Več cepiv proti covidu-19 razvijajo na Kitajskem. Podjetje CanSino Biologics je pred tretjo fazo kliničnega testiranja, v kateri nameravajo cepiti 40.000 ljudi. Zaradi "pomanjkanja" okuženih ljudi na Kitajskem se za preizkušanje cepiva dogovarjajo z Rusijo, Brazilijo, Čilom in Savdsko Arabijo, je sporočil izvršni direktor Čiu Dongšu.

Sorodna novica Kitajsko podjetje bo zaradi pomanjkanja bolnikov cepivo preizkušalo v tujini

Čiu je poudaril, da je druga faza preizkušanja na 508 ljudeh dala "veliko boljše" rezultate kot prva faza, predvsem glede varnostni in zmožnosti cepiva, da spodbudi odziv imunskega sistema. Podrobnosti ni razkril. Dejal je, da na Kitajskem gradijo novo tovarno, v kateri bodo do leta 2021 zmožni proizvesti med 100 in 200 milijonov odmerkov cepiva letno.

Cepivo podjetja CanSino pod imenom Ad5-nCov je bilo prvo kitajsko cepivo, ki so ga že marca začeli preizkušati na ljudeh, vendar sta podjetji Sinovac Biotech ter Kitajska nacionalna farmacevtska družba (Sinopharm) v razvoju dohiteli CanSino in že odobrili tretjo fazo kliničnih testiranj.

Kitajska vojska in državni uslužbenci v tujini že prejeli odmerke
Pri razvoju cepiva sodeluje tudi raziskovalna enota kitajske vojske. Ta je prejšnji mesec odobrila testiranje cepiva na vojakih. Dve poskusni cepivi državne farmacevtske družbe sta že na voljo za zaposlene v državnih podjetjih, ki potujejo na druge celine.

Nekdanji epidemiolog pri kitajskem centru za preprečevanje in nadzor bolezni Zeng Guang je sporočil, da so testiranju cepiva še posebej naklonjeni kitajski gradbeni konglomerati, ki delujejo v tujini.

V svetu za zdaj še ni uradno odobrenega cepiva za novi koronavirus SARS-CoV-2, ki je zahteval okoli pol milijona življenj.