Foto: BoBo
Foto: BoBo

Podatkov o petkovih opravljenih PCR in hitrih antigenskih testih Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ni objavil. Število aktivnih primerov okužb pa je po oceni NIJZ-ja doseglo 32.397, kar je 1316 več kot dan prej.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 139 bolnikov, 51 jih potrebuje intenzivno nego. S covidom-19 je umrlo šest bolnikov.

Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 12 bolnikov manj kot dan prej, na intenzivnih oddelkih pa jih je enako kot dan prej.

Skupno je sicer hospitaliziranih 331 ljudi s potrjeno okužbo, kar je eden manj kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih jih je s potrjeno okužbo skupno 61, prav tako eden manj kot dan prej.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

V primerjavi s preteklim petkom je bilo ta petek število potrjenih okužb večje za 905. Ta teden so bile nekoliko višje številke dnevno potrjenih okužb kot teden prej, največ so jih potrdili v ponedeljek, in sicer 4202.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 2618, kar je 126 več kot dan prej. Za 63 pa se je zvišalo število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev, ki zdaj znaša 1529.

V prihodnjih dneh po 2000 okužb na dan

"Po modelskih napovedih lahko rečemo, da gre za pričakovano rast števila okužb. Je pa treba biti previden. Številke namreč rastejo pri dnevnih incidencah okuženih, medtem ko pri bolnišničnih številkah in smrtih pričakujemo, da bodo še naprej padale," je ta teden v oddaji Ultrazvok dejal Janez Žibert z Zdravstvene fakultete v Ljubljani. Kot pravi, je zdajšnje stanje kombinacija več dejavnikov: sprostitve ukrepov, večje kužnosti podrazličice omikrona, popuščanja imunosti in vremena. "Imamo še kar mrzlo vreme, ko se bo otoplilo, pričakujem, da se bo število obrnilo navzdol," je še dejal.

V prihodnjih dneh lahko po njegovih besedah pričakujemo, da bo na tedenski ravni 15.000 okužb, kar je približno 2000 okužb na dan.