V petek so potrdili 16 novih okužb med zaposlenimi v zdravstvu, 15 med zaposlenimi v domovih starejših in osem med oskrbovanci, kažejo podatki sledilnika. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
V petek so potrdili 16 novih okužb med zaposlenimi v zdravstvu, 15 med zaposlenimi v domovih starejših in osem med oskrbovanci, kažejo podatki sledilnika. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Število dnevno opravljenih testiranj je prvič preseglo 4000. Opravljenih je bilo kar 4362 testiranj, pri tem pa je bilo potrjenih 380 primerov okužbe (8,71 odstotka), kar je drugi najvišji prirast do zdaj. Največ okužb je bilo potrjenih v sredo, ko so epidemiologi našteli 387 okužb z novim koronavirusom.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je incidenca, število okuženih na 100.000 prebivalcev v 14 dneh, s 137 narasla na 147. S tem je bilo preseženo prvo od treh meril za razglasitev epidemije in uveljavitev t. i. prvega svežnja rdeče faze. Drugi dve merili – število hospitaliziranih in število bolnikov v intenzivnih enotah – sta za zdaj v mejah oranžne faze. Glede na vladni načrt ukrepov bo epidemija razglašena, če bo v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih več kot 250 bolnikov s covidom-19, ob tem pa jih bo več kot 50 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 sicer še naprej narašča. Po zadnjih podatkih je v bolnišnicah 147 bolnikov, kar je devet več kot dan pred tem. Šest bolnikov je v petek zapustilo bolnišnično zdravljenje, 17 pa jih je bilo hospitaliziranih na novo. Število bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje na intenzivni negi, se je z 22 zmanjšalo na 21. Na medicinske ventilatorje je priklopljenih 14 bolnikov. Dva bolnika s covidom-19 sta umrla, skupno število je naraslo na 167.

Po oceni NIJZ-ja je v državi trenutno 3061 aktivnih primerov okužbe. Do zdaj je bilo v Sloveniji skupno potrjenih 8252 okužb z novim koronavirusom, opravljenih je bilo 255.751 testiranj.

Potrjeni primeri po starostnih skupinah. Foto: Sledilnik za covid-19, zajem zaslona
Potrjeni primeri po starostnih skupinah. Foto: Sledilnik za covid-19, zajem zaslona

Nove okužbe med zdravstvenimi delavci in v domovih

V šestih občinah so v petek odkrili po več kot 10 novih okužb. Največ, 69, so jih potrdili v Ljubljani, 19 v Domžalah, 18 v Mariboru, 16 v Kranju, 14 v Škofji Loki in 11 v Kamniku, kažejo podatki sledilnika. Največ aktivnih primerov, 506, je v Ljubljani, po več kot 100 pa jih je še v Mariboru, in sicer 123, in 112 v Kamniku. Največji delež aktivno okuženih je še vedno v Črni na Koroškem (1,067 %) pred Mežico (0,702 %) in Šentjernejem (0,601 %).

V petek so potrdili 16 novih okužb med zaposlenimi v zdravstvu, 15 med zaposlenimi v domovih starejših občanov in osem med oskrbovanci, kažejo podatki sledilnika.

Krčenje zelenega seznama

Vlada je na dopisni seji na novo določila sezname držav oz. regij glede na epidemiološko tveganje. Odlok o tem bo začel veljati v ponedeljek. Na zelenem seznamu ne bo več nobene države EU-ja oz. schengenskega območja, na njem bodo le Avstralija, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, bo z 12. oktobrom na rdečem seznamu manj hrvaških in avstrijskih administrativnih enot, Italija v celoti ostaja na oranžnem seznamu. Za Avstrijo bo rdeči seznam veljal za prihod iz administrativne enote Dunaj. Iz Hrvaške bodo na rdečem seznamu enote Brodsko-posavska, Dubrovniško-neretvanska, Liško-senjska, Požeško-slavonska, Splitsko-dalmatinska in Virovitiško-podravska, na Madžarskem pa enote mesto Budimpešta, Csongrad-Csanad, Gyor-Moson-Sopron, Pest in Vas.

Omejitev bo veljala za po eno administrativno enoto v Bolgariji, na Danskem, Portugalskem, v Estoniji in Litvi ter za več enot iz Francije, Irske, Nizozemske in Švice ter za številne iz Romunije in Združenega kraljestva.

Vlada je s ponedeljkom na rdeči seznam držav, za katere za ljudi ob vstopu v Slovenijo velja karantena, razen z negativnim izvidom testa ali izjemami, uvrstila Belgijo, Češko, Islandijo, Luksemburg in Španijo. Rdeči seznam bo še naprej veljal za vstop v Slovenijo iz številnih tretjih držav, med njimi so denimo Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Severna Makedonija, Rusija in ZDA.

Največji delež aktivno okuženih še vedno v Črni na Koroškem

Verska bogoslužja in obredi do torka kot do zdaj

Slovenska škofovska konferenca in Mešihat Islamske skupnosti v Sloveniji sta zaradi najnovejšega vladnega odloka o omejevanju zbiranja oddali vlogo na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) za pridobitev pozitivnega mnenja za opravljanje bogoslužja oz. verskih obredov ob upoštevanju do zdaj veljavnih smernic in navodil.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

NIJZ je na svoji spletni strani objavil določilo, po katerem lahko verske skupnosti od petka do vključno torka organizirajo dogodke z do 500 ljudmi, če so imele dovoljenje za organiziranje takšnih dogodkov pred objavo novega odloka vlade, ki omejuje zbiranje do največ 10 ljudi. Pri tem morajo zagotoviti spoštovanje higienskih priporočil NIJZ-ja in ne smejo organizirati strežbe oziroma pogostitve s hrano.

Tako se v prihodnjih dneh svete maše lahko obhajajo, do torka pa se lahko ob upoštevanju ukrepov NIJZ-ja izvajajo tudi verouk, duhovne vaje, birme, pogrebi, zakonske skupine, so na svoji spletni strani še pojasnili v Slovenski škofovski konferenci.

Zaščitimo sebe in druge!