Foto: BoBo
Foto: BoBo

V petek iz bolnišnic domov 90 ljudi

Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 90 bolnikov, s covidom-19 pa je umrlo 20 ljudi, kažejo številke vlade na Twitterju. Po podatkih Sledilnika covid-19 je bilo v petek ob 4405 opravljenih PCR-testih na novi koronavirus pozitivnih 1167 brisov, kar predstavlja 26,5 odstotka. Poleg PCR-testov je bilo opravljenih še 7545 hitrih antigenskih testov (HAT), s katerimi so zaznali 339 okužb, pozitivnih je bilo tako 4,5 odstotka izvidov hitrih testov.

Skupaj so tako v petek izvedli 11.950 testov in zaznali 1506 novih okužb. Aktivnih primerov v državi je trenutno 18.667.

Novoodkritih okužb je bilo v petek tako 67 več kot v četrtek. Hospitaliziranih je bilo 11 bolnikov manj, na intenzivni negi pa so bili trije manj. V petek je umrlo pet bolnikov manj kot dan prej. Iz bolnišnice so v petek odpustili 90 ljudi, kar je prav tako pet manj kot dan prej.
Povprečje zadnjih sedmih dni pri številu novih primerov okužb je v petek znašalo 1237,6.

V krškem domu za starejše več kot mesec dni brez okuženih

Kot je ob današnjem obisku regije dejala državna sekretarka ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič, pričakujejo, da če bo šlo tako naprej, bo tudi v Posavju stanje prihodnji teden boljše.

Ribičeva je ob obisku krškega doma starejših, kjer so zadnjo okužbo med stanovalci imeli 18. decembra, s cepljenjem pa so zaščitili večji del zaposlenih, dejala, da bo lahko vodstvu ministrstva sporočila dobre novice. V krškem domu namreč, čeprav je število okuženih v Posavju največje in to spada v t. i. črno regijo, več kot mesec dni nimajo okuženih, je pojasnila.

Glede cepljenja je povedala, da so v krškem domu cepili vse stanovalce, ki niso preboleli covida-19. Cepili so se tudi zaposleni, ki niso preboleli omenjene bolezni, skupaj pa je pred boleznijo, ki jo povzroča novi koronavirus, zaščitenih več kot štiri petine zaposlenih. Cepilo se je tudi vodstvo.

Ribičeva se je dotaknila tudi stroškov, ki jih imajo z oskrbo oz. nego obolelih domovi za starejše. Zagotovila je, da se na ministrstvu trudijo zagotavljati pravno podlago za vračilo denarja, ki so ga domovi porabili za varovalno opremo ali so ga izgubili zaradi padca števila stanovalcev in nesprejemanja novih.

Sredstva bodo povrnili, je zatrdila in dodala, da zahtevke zanje že obdelujejo. Sredstva bodo skušali "čim hitreje in v čim večji meri zagotoviti". Domovom so sicer že zagotovili skoraj 30 milijonov evrov za dodatne kadre za oskrbo. S protikoronskimi zakoni pa so zagotovili dodatna sredstva, da krepitev števila zaposlenih zaradi njihovih plač ne bo breme stanovalcev, je še dejala Ribičeva.

Direktorica Doma starejših občanov Krško Nuša Masnik je navedla, da v prvem valu niso imeli okuženih in da jih je novi koronavirus prizadel šele v drugem. Čeprav so ga pričakali pripravljeni, pa so imeli med 18. novembrom in 23. decembrom skupaj okuženih 173 stanovalcev in 62 zaposlenih. Kljub temu večjih težav niso imeli, je ocenila in pohvalila sodelovanje s pristojnimi regijskimi službami.

Proti covidu-19 so že cepili vse stanovalce, ki te bolezni niso preboleli. Vsi cepljeni so dobili tudi drugi odmerek cepiva. Prvi odmerek so dobili tudi novi, pred kratkim sprejeti stanovalci. Od skupaj 184 stanovalcev jih je cepljenih 29, pri nikomur pa niso zasledili stranskih učinkov cepiva.

Pri zaposlenih so, če odštejejo zaposlene, ki so to bolezen preboleli, porodniško in bolniško odsotne, s cepivom ali drugače zaščiteni 82-odstotno. Pri zaposlenih se tudi polni čakalna vrsta za drugi odmerek cepiva. "Sicer pa je biti cepljen ta trenutek privilegij, in ne kazen," je še opozorila Masnikova.

Na Goriškem se razmere slabšajo

Iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko so sporočili, da je bilo v petek v goriški regiji potrjenih 114 novih okužb, v sedemdnevnem obdobju pa v povprečju 101 na dan ali 85,3 na 100.000 prebivalcev. To je najvišje dnevno povprečje med vsemi slovenskimi regijami, so navedli.

Koronavirus podkast

"Od zgodbe o uspehu do katastrofe: Kaj se lahko iz tega naučimo?" To je naslov strokovnega članka, ki so ga na podlagi zelo podrobne študije pripravili na Inštitutu za biostatiko in medicinsko informatiko pri Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. V prvem valu epidemije smo bili ena izmed najmanj prizadetih držav v Evropi, na začetku decembra lani pa smo zasedli prvo mesto na svetu po številu dnevnih smrti na milijon prebivalcev zaradi covida-19. To se že in se še bo močno odražalo na presežni umrljivosti, ugotavljajo avtorji.

Na Valu 202 so v pogovoru z Nino Ružić Gorenjec podrobno analizirali ukrepe v zadnjih mesecih, izpostavili so preveliko mobilnost v drugem valu. Zakaj omejitev gibanja na občine in regije nima bistvenega vpliva na obvladovanje epidemije, zakaj je ključno sledenje stikom in tudi izdajanje karantenskih odločb? Kaj bosta prinesli postopno sproščanje ukrepov in ponovno odpiranje šol in vrtcev? Katerih napak nikakor ne smemo ponoviti? Kako lahko od katastrofe znova postanemo zgodba o uspehu?

Vabljeni k poslušanju podkasta spodaj!

Nina Ružić Gorenjec: Kaj smo se naučili iz prvega in drugega vala epidemije?
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji