Univerzitetni rehabilitacijski inštitut (URI) Soča. Foto: Televizija Slovenija
Univerzitetni rehabilitacijski inštitut (URI) Soča. Foto: Televizija Slovenija

V Sloveniji je bilo do zdaj potrjenih 2115 okužb z novim koronavirusom, opravljenih je bilo 128.365 testiranj. Torek je minil brez smrti bolnikov s covidom-19, skupno število smrti ostaja 117. Po zadnjih podatkih vlade se v slovenskih bolnišnicah zdravi 21 okuženih, štirje so na oddelkih za intenzivno nego, kar je eden več kot dan prej. V torek bolnišničnega zdravljenja ni zapustil noben okuženi bolnik, štirje ljudje so bili hospitalizirani. Po podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji 237 aktivnih primerov okužbe.

V torek sta bili dve okužbi potrjeni v občini Hrastnik, po ena pa pri občanih Ljubljane, Šenčurja, Ajdovščine, Celja, Dravograda, Ilirske Bistrice, Škofje Loke, Tišine, Kočevja, Škofljice, Vojnika in v občini Dobrova - Polhov Gradec. Štirje primeri okužbe so bili potrjeni v starostni skupini od 45 do 54 let, po tri pri ljudeh, starih od 25 do 34 in od 65 do 74 let. Dva človeka, pri katerih je bila potrjena okužba, sta stara od 55 do 64 let, dva pa sta starejša od 85 let.

Miroslav Petrovec z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo je v Odmevih povedal, da se jim je obseg dela v primerjavi z lani povečal skoraj za 80 odstotkov, včasih tudi do 100 odstotkov. Opozoril je na kadrovsko stisko inštituta, vendar vsa potrebna testiranja opravljajo ne glede na to.

"Dnevna nihanja so odvisna od tega, kaj se dogaja na terenu. Ko pride do epidemije, kot je bila v Hrastniku, se nam je povečal obseg dela za 150, 180 vzorcev v enem dnevu na račun epidemije. Testiramo tudi vojake, ki odhajajo na misije, en odhod pomeni 200 dodatnih testov," je pojasnil.

Glede kadrovske stiske in precejšnje izgorelosti zaposlenih je povedal, da so sicer res največja težava kadri, vendar so težava tudi testi, ki niso dobavljivi.

"Če spremljamo svetovno situacijo, je jasno, da se povsod število povečuje, ne samo pozitivnih primerov, temveč tudi testiranj. Dokazano je, da države, ki več testirajo, bolje obvladujejo epidemijo. To je tudi naša strategija," je dejal.

Za jesen pa napoveduje verjetno zelo velik drugi val. "Vsi, kogar vprašam, tako pri nas kot v tujini, pravijo, samo ne sprašujte nas, kaj bo pozimi. Vsi pričakujemo, da se lahko obseg testiranj poveča še za petkrat," je opozoril in dodal, da intenzivno delajo, da se pripravijo tako z reagenti kot z aparaturami in kadri.

Za obvladovanje epidemije ključno obsežno testiranje

V hrastniškem domu aktivno okuženih 50 ljudi

V Domu starejših Hrastnik so v torek odvzeli pet brisov, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri dveh stanovalcih. Med stanovalci je zdaj 40 aktivnih okužb, med zaposlenimi v domu pa 10. Zdravstveno stanje obolelih stanovalcev je po zadnjih podatkih stabilno. Vsi oboleli so nastanjeni v rdeči coni doma, eden od okuženih stanovalcev pa je že ozdravel. Od izbruha okužbe v domu 10. julija so umrli trije okuženi stanovalci doma. V domu bodo danes brise odvzeli 41 stanovalcem, nastanjenim v beli coni. Izvidi testiranja na okužbo z novim koronavirusom bodo znani v četrtek.

Hrastniški dom starejših občanov je bil leta 1994 urejen v prostorih nekdanjega dijaškega doma. Foto: BoBo
Hrastniški dom starejših občanov je bil leta 1994 urejen v prostorih nekdanjega dijaškega doma. Foto: BoBo

Dom se spopada ne le s kadrovsko krizo, ki jo blažijo s pomočjo zdravstvenih delavcev iz drugih domov starejših občanov in bolnišnic, temveč tudi z neustreznimi prostori. Kot je povedal hrastniški župan Marko Funkl, se bodo predvidoma ta teden sešli z ministrom za delo Janezom Ciglerjem Kraljem in se pogovorili o načrtih za gradnjo novega doma za starostnike. Obstoječi namreč v osnovi ni namenjen za tovrstno uporabo, saj so ga leta 1994 uredili v prostorih takratnega dijaškega doma.

Kot je dodal župan Funkl, so zemljišče, kjer bo stal nov dom, že odkupili. Gradnja naj bi stala od sedem do osem milijonov evrov, ta denar pa bi morala zagotoviti država. Kdaj se bo začela gradnja, minister Cigler Kralj ob obisku doma prejšnji teden še ni mogel napovedati.

Potrjenih 14 okužb, dve v hrastniškem domu

Okužena bolnika z URI Soča premeščena na infekcijsko kliniko

Dva primera okužbe – v ponedeljek in torek – so potrdili tudi na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča v Ljubljani. Po potrjenih okužbah so bili testirani vsi, ki so bili v stiku z okuženima – testi vseh treh testiranih bolnikov in 30 zaposlenih so bili negativni. Testiranje bo ponovljeno na začetku prihodnjega tedna. Drugi bolniki, ki bi lahko bili izpostavljeni, so bili na testiranju negativni, so v URI Soča pojasnili že v torek.

"Oddelek je trenutno siva cona. To pomeni, da oddelek uporablja posebno varovalno opremo. Terapija se izvaja v bolniških sobah. Predvidevamo, da bo takšno stanje trajalo približno en teden, ko bomo ponovno odvzeli brise vsem zaposlenim. Če bodo negativni, se oddelek odpira spet v normalno stanje," je za TV Slovenija povedal generalni direktor inštituta Robert Cugelj.

Oba okužena so premestili na infekcijsko kliniko – kot pravijo zaradi njunega osnovnega stanja –, kjer sta na opazovanju. Po besedah Cuglja je bila okužba verjetno vnesena od zunaj in ne od zaposlenih.

Popolna prepoved obiskov

UKC Ljubljana zaradi nespoštovanja pravil in zagotavljanja varnosti z današnjim dnem popolnoma prepoveduje obiske na oddelku centralne intenzivne terapije, so objavili na Twitterju. Režim na preostalih intenzivnih terapijah ostaja nespremenjen.

Okužba potrjena tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana

V nedeljo je bila potrjena okužba pri zaposleni v fizioterapiji Zdravstvenega doma Ljubljana, in sicer v enoti Šentvid. Po poročanju TV Slovenija se je okužila v domačem okolju, ob potrditvi okužbe pa ni imela nikakršnih znakov. V zdravstvenem domu so takoj ukrepali, obvestili vse bolnike, s katerimi je bila zaposlena v stiku. Vsi zaposleni na fizioterapiji in še dva laboratorijska delavca so v karanteni.

Ponovni pozivi k reševanju domske problematike

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije ob napovedanem izstopu iz delovne skupine za pripravo načrta v primeru drugega vala epidemije poudarjajo, da bodo še naprej izvajali vse svoje naloge, ob tem pa upajo, da jim bodo pristojni vendarle prisluhnili. Kot je znano, zahtevajo, da je treba ob pojavu okužb s koronavirusom obolele nemudoma in brez odlašanja osamiti zunaj zavoda, saj da lahko le tako učinkovito zajezijo nadaljnje širjenje okužb. Resorni ministrstvi, ki si sicer želita sodelovanja s skupnostjo, namreč vztrajata, da se v bolnišnico sprejmejo le tisti oskrbovanci, ki bolnišnično zdravljenje potrebujejo.

V skupnosti ne zahtevajo, da se okuženi umaknejo v bolnišnice, ampak v zunanje enote. Pred kratkim so predlagali namestitev v hotelih ali vojašnicah. V skupnosti so znova poudarili, da kljub njihovi pripravljenosti in trudu, da za stanovalce poskrbijo v najboljši možni meri, tega na podlagi dozdajšnjih navodil in ukrepov objektivno ne morejo zagotoviti.

O nadaljnjih korakih za zdaj ne razmišljajo, saj verjamejo, da jim bodo pristojni vendarle prisluhnili. Če se to ne bo zgodilo, je pričakovati, da bo sestanek delovne skupine, predviden za prihodnji teden, potekal brez predstavnikov skupnosti.

Amnesty International (AI) Slovenija znova poziva pristojne, naj takoj začnejo reševati vprašanje pomanjkanja prostora in kadrov v domovih starejših občanov ob pojavu okužb z novim koronavirusom. Treba je začeti iskati realne možnosti za to, da se ob sumu okužb oziroma obolevnosti za stanovalce zagotovijo dostojne možnosti za prebivanje in okrevanje, menijo.

AI Slovenija je poziv poslal dva tedna po tistem, ko so skupaj s Skupnostjo socialnih zavodov Slovenije, Skupnostjo varstveno-delovnih centrov Slovenije in Društvom Spominčica zahtevali, da se do 1. avgusta zagotovijo zunanje enote za okužene varovance, ki ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja. Vodja svetovalne skupine za covid-19 na ministrstvu za zdravje Bojana Beović je v torek potrdila, da bi bila lahko rešitev v tem, da bi okužene oskrbovance iz domov premestili v neke prostore, ki niso bolnišnice. "Ampak je treba te prostore najti, imeti kader, verjetno ga bodo dali iz domov," je dodala.

Društvo Srebrna nit – Združenje za dostojno starost pa odločevalce v javnem pismu poziva, naj povejo, koliko postelj bo država zagotovila v negovalnih bolnišnicah za covid-19, kamor bodo domovi lahko namestili okužene in bolne stanovalce. Rdeče cone v domovih po njihovem prepričanju niso rešitev za okužene stanovalce. Treba je tudi nemudoma sprejeti nove kadrovske normative v oskrbi in zdravstveni negi v socialnovarstvenih zavodih, so navedli.

Novi primeri okužb v zdravstvenih ustanovah