Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sedemdnevno število potrjenih primerov po zadnjih podatkih znaša 2390, kar je za 63 manj kot dan prej. Upadlo je tudi število potrjenih primerov okužb v zadnjih 14 dneh na 100 tisoč prebivalcev, ki trenutno znaša 1740, kar je 30 manj kot dan prej.

S cepivom proizvajalca Novavax cepljenih le 48 ljudi

Po podatkih NIJZ-ja je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.264.693 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.220.247 ljudi. Kot je za Radio Slovenija poročal Iztok Konc, se je zanimanje za cepljenje proti covidu tako rekoč ustavilo. Število z vsemi odmerki cepljenih prebivalcev se že več mesecev ni povečalo in vztraja pri 58 odstotkih. Čeprav so številni zagotavljali, da čakajo prav na "klasično" cepivo proti covidu, je zanimanje za cepljenje z Novavaxovim cepivom v Sloveniji minimalno.

S cepivom družbe Novavax se je od začetka marca, ko smo prejeli prve odmerke, v naši državi cepilo zgolj 48 ljudi. Kdor se je nameraval cepiti, se je že cepil, dvomljivcev pa tudi to cepivo še ni prepričalo, ugotavlja sintezni biolog Roman Jerala. Čeprav je cepivo varno in učinkovito varuje pred težjim potekom okužbe z aktualno različico omikron. "V kliničnem testiranju, ko so cepivo testirali, ni bilo testirano proti omikronu, drugi rezultati protiteles in podobno pa kažejo, da je mogoče še učinkovitejše proti omikronu kot cepiva mRNA, ki so bila sicer do zdaj najučinkovitejša."