V Srbiji rahljajo ukrepe. Foto: Reuters
V Srbiji rahljajo ukrepe. Foto: Reuters

Premierka Ana Brnabić je na seji skupščine dejala, da Srbija izpolnjuje vse pogoje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za odpravo izrednih razmer. "Eden od pogojev je bil, da je dnevno povečanje okužb sedem dni zapored nižje od pet odstotkov števila okuženih. Ta pogoj je izpolnjen od 28. aprila," je dejala.

Z ukinitvijo izrednih razmer so poslanci odpravili tudi policijsko uro, ki je bila med delovniki v veljavi od 18. zvečer do 5. ure zjutraj. Dolžina policijske ure se je ob koncih tedna spreminjala. Danes ob 18. uri se je začela zadnja policijska ura zaradi covida-19, poroča javna radiotelevizija RTS.

V veljavi medtem ostajajo nekateri drugi ukrepi, namenjeni zajezitvi novega koronavirusa, med drugim ohranjanje medosebne razdalje dveh metrov. Na javnem potniškem prometu, v restavracijah in kavarnah bo še naprej obvezno nošenje zaščitnih mask in rokavic. Še vedno velja tudi prepoved zbiranja na javnih krajih, otroci pa se bodo še naprej šolali na daljavo.

Bodo pa odslej lahko starejši od 65 let dom zapustili, kadar koli bodo želeli. Oblasti jim sicer priporočajo, naj bodo čim več doma. Dovoljeni so tudi sprehodi, a ne v skupinah.

Doslej so v Srbiji potrdili 9791 primerov okužbe z novim koronavirusom, covid-19 pa je zahteval 203 smrtne žrtve. Ozdravelo je 1971 ljudi. Prve ukrepe so zrahljali pred približno dvema tednoma, v ponedeljek pa so odprli restavracije in lokale.

Naročeni respiratorji čakajo na strokovni pregled v skladišču. Foto: Reuters
Naročeni respiratorji čakajo na strokovni pregled v skladišču. Foto: Reuters

V BiH-u preiskave zaradi nakupa respiratorjev

V BiH-u je Agencija za preiskave in zaščito (SIPA) v okviru preiskave o domnevnih nepravilnostih pri nakupu respiratorjev iz Kitajske pregledala prostore uprave civilne zaščite Federacije BiH-a v Sarajevu in podjetja FH Srebrena malina.

Direktor uprave civilne zaščite Federacije (FUCZ) Fahrudin Solak je v torek zvečer predlagal vladi Federacije Bosne in Hercegovine, naj ga začasno preventivno suspendirajo, dokler preiskava ne bo ugotovila njegove, kot je dejal, popolne nedolžnosti, je poročala balkanska podružnica televizije Al Džazira.

Solak trdi, da so respiratorje naročili pri družbi, ki je edina lahko zagotovila, da bodo prispeli v BiH v zahtevanem roku. Pričakuje, da bodo preiskovalci ugotovili vse podrobnosti o dobaviteljih, dobičku in procesu odločanja. Zavrnil je vse špekulacije o morebitnih nepravilnostih.

Pogodbo o nakupu respiratorjev sta podpisala Solak in lastnik kmetijskega podjetja FH Srebrena malina Fikret Hodžić. Vrednost nakupa 100 respiratorjev je 5,8 milijona evrov, poroča Al Džazira.

Preiskavo vodi državno tožilstvo BiH-a. Sporni naj bi bila cena naprav kot tudi njihova kakovost. Podjetja iz sarajevskega naselja Vogošća ni na seznamu javnih nabav BiH-a. Dovoljenje za uvoz respiratorjev naj bi dobili šele, ko so podpisali pogodbo s FUCZ-jem. Prvih 80 respiratorjev so pripeljali v BiH prejšnji teden. Še zmeraj so zapakirani in čakajo na strokovni pregled v skladišču civilne zaščite v Sarajevu.

Tiskovni predstavnik agencije SIPA Luka Miladinović je v torek potrdil, da so preiskali prostore uprave in podjetja zaradi suma nezakonitih dejanj med postopkom uvoza medicinskih ventilatorjev, je poročal sarajevski novičarski portal klix.ba. Potrdil je, da so našli določene predmete, ki naj bi bili v pomoč preiskovalcem.

SIPA je zahtevala ustrezno dokumentacijo o uvozu medicinske opreme tudi od carinske uprave in letaliških služb v Sarajevu.

Nakupi respiratorjev razburjajo tudi v BiH-u