Foto: BoBo
Foto: BoBo

Povečanje števila okužb v zadnjem času je v izjavi za medije komentirala tudi infektologinja Bojana Beović. Kot je dejala, je naraščanje okužb pričakovano zaradi sproščanja ukrepov in nizkih temperatur, zaradi katerih se še vedno zadržujemo v zaprtih prostorih, vpliva pa tudi širjenje nove podrazličice omikrona, za katero je značilna večja kužnost.

Infektologinja priporoča upoštevanje zaščitnih ukrepov in cepljenje, predvsem za najbolj ranljive skupine. "Tudi karantene niso predpisane, ampak če imamo v bližini nekoga, ki je okužen, lahko pričakujemo, da bomo sami kmalu zboleli in moramo primerno ravnati," je opozorila.

V bolnišnicah zaradi covida 136 bolnikov, v sredo umrli trije bolniki

Po podatkih ministrstva za zdravje se v slovenskih bolnišnicah zaradi covida-19 zdravi 136 bolnikov, intenzivno nego jih potrebuje 49. S covidom-19 so umrli trije bolniki.

Po podatkih NIJZ-ja je v državi trenutno 29.868 aktivnih primerov okužb. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 2361, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100 tisoč prebivalcev po zadnjih podatkih pa 1408.

V prihodnjih dneh po 2000 okužb na dan

"Po modelskih napovedih lahko rečemo, da gre za pričakovano rast števila okužb. Je pa treba biti previden. Številke namreč rastejo pri dnevnih incidencah okuženih, medtem ko pri bolnišničnih številkah in smrtih pričakujemo, da bodo še naprej padale," je v oddaji Ultrazvok dejal prof. Janez Žibert z Zdravstvene fakultete v Ljubljani. Kot pravi, je zdajšnje stanje kombinacija več dejavnikov: sprostitve ukrepov, večje kužnosti podrazličice omikrona, popuščanja imunosti in vremena. "Imamo še kar mrzlo vreme, ko se bo otoplilo, pričakujem, da se bo število obrnilo navzdol," je še dejal.

V prihodnjih dneh lahko po njegovih besedah pričakujemo, da bo na tedenski ravni 15.000 okužb, kar je približno 2000 okužb na dan.

Janez Žibert: Pričakujemo do 15.000 novih primerov okužbe tedensko