Foto: BoBo
Foto: BoBo

V bolnišnicah se zaradi covida-19 na navadnih oddelkih zdravi 405 bolnikov, 108 jih potrebuje intenzivno nego. S covidom-19 je umrlo 14 bolnikov. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 14 bolnikov manj kot dan prej, na intenzivnih oddelkih pa zaradi covida-19 zdravijo dva bolnika manj kot prejšnji dan.

Delež pozitivnih PCR-testov je bil po podatkih Sledilnika v sredo 17-odstoten, delež pozitivnih hitrih testov pa 4,5-odstoten.

Po podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji 104.310 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Število aktivnih primerov se je v sredo v primerjavi z dnem prej znižalo za 12.127.

Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 4944 oziroma 573 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih sedmih dnevih pa 5581, kar je 1077 manj kot dan prej.

Foto: Twitter Vlada RS
Foto: Twitter Vlada RS

Številke se vendarle obračajo navzdol

Število bolnikov, ki zaradi covida potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, je stabilno in manjše kot pri delti. A kot je za oddajo Ultrazvok na Radiu Slovenija povedala predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc, se popuščanje petega vala v njihovi kliniki doslej še ni kaj dosti poznalo.

"V peti val smo šli s polno zasedenimi oddelki, hospitalizacije niso tako zelo kratke in kar nekaj bolnikov je, ki so hospitalizirani že dolgo časa. A v zadnjih dnevih so se številke začele obračati navzdol, predvsem na navadnih oddelkih."

Kot je dodala Tatjana Lejko Zupanc, je v teh dneh okuženih precej manj zaposlenih, večinoma so se že vrnili z bolniških odsotnosti, kar se precej pozna pri delu. "Malo manj imamo tudi vdorov na oddelke, na katerih so bolniki, ki so bili sprejeti zaradi druge patologije, a so bili v presejalnem testiranju ugotovljeni kot pozitivni. Tudi te številke se obračajo navzdol."

Medtem na enotah intenzivne terapije zaenkrat ne zaznavajo izrazitega zmanjšanja bolnikov, a hkrati njihovo število ne narašča. Med najmlajšimi hospitaliziranimi na ljubljanski infekcijski kliniki so dojenčki, najstarejši pacient pa je star 98 let. "Med mlajšimi izstopa 37-letnik, ki je na enoti intenzivne terapije." Vsake toliko časa se v bolnišnici pojavi bolnik, ki je mlajši od 30 let, večinoma pa so to pacienti, starejši od 60 let.

Na enotah intenzivne terapije, torej na intenzivni negi in terapiji, je po besedah Tatjane Lejko Zupanc delež cepljenih 23-odstoten. "Medtem ko je na enoti 'intenzivne III', na kateri so najtežje bolni, delež cepljenih 19-odstoten. To so pacienti, ki so na enotah intenzivne terapije zaradi druge patologije in imajo tudi covid-19. Eden takih primerov je srčni zastoj na terenu, bolnik, ki je reanimiran, je pripeljan v bolnišnico, ugotovi se, da je covid pozitiven in tako pride na covidno intenzivno nego."


Več v radijski oddaji Ultrazvok:

Dr. Lejko Zupanc: Med najtežjimi pacienti s covidom osemdeset odstotkov necepljenih