Z dvema poživitvenima odmerkoma je bilo doslej cepljenih 751 ljudi. Foto: Reuters
Z dvema poživitvenima odmerkoma je bilo doslej cepljenih 751 ljudi. Foto: Reuters

V primerjavi s prejšnjim torkom, ko je bilo opravljeno primerljivo število testiranj, je bilo potrjenih 24 okužb manj.

Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek skupno hospitaliziranih 313 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi covida-19 in s covidom-19, kar je šest več kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih je bilo v torek s potrjeno okužbo skupno 19 bolnikov, kar je eden več kot dan prej. Zaradi covida-19 je na navadnih oddelkih hospitaliziranih 82 bolnikov, na intenzivnih pa devet.

V torek so umrli trije bolniki s potrjeno koronavirusno okužbo.

Po podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji trenutno 20.636 aktivnih primerov okužbe, kar je štiri manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1552, kar je prav tako štiri manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je 973 oziroma 17 ‬več kot dan prej.

Cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom

Posvetovalna skupina za cepljenje je v torek objavila nova navodila in priporočila. Drugi poživitveni odmerek je po zadnjih priporočilih posvetovalne skupine za cepljenje priporočljiv predvsem za ljudi s povečanim tveganjem za hujši potek covida-19, kamor spadajo kronični bolniki, oskrbovanci DSO-jev in vsi ljudje, stari 80 let in več.

Cepljenje je priporočljivo tudi za ljudi, stare 60 let in več, z drugim poživitvenim odmerkom pa se lahko cepijo tudi drugi, stari 18 let in več, če tako želijo. Cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom se opravi vsaj tri mesece po prvem poživitvenem odmerku.

Po podatkih NIJZ-ja je bilo vsaj z enim odmerkom proti covidu-19 doslej cepljenih 1.265.924 ljudi, osnovno cepljenje je v celoti opravilo 1.220.526 ljudi, dodatni odmerek pa jih je prejelo 656.536.

Z dvema dodatnima odmerkoma je bilo doslej cepljenih 751 ljudi.

Obvezna uporaba zaščitnih mask v izolski bolnišnici

V Splošni bolnišnici Izola bo zaradi vedno slabše epidemiološke slike in naraščanja števila okuženih s covidom-19 s četrtkom obvezna uporaba obrazne zaščitne maske, so sporočili iz bolnišnice. Podoben ukrep so že sprejeli v nekaterih drugih zdravstvenih ustanovah, ponekod tudi prepovedujejo oziroma omejujejo obiske.