Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Po podatkih ministrstva za zdravje se v bolnišnicah zaradi covida-19 na navadnih oddelkih trenutno zdravi 105 bolnikov, trije manj kot dan pred tem. Intenzivno nego jih zaradi covida-19 potrebuje 18, en bolnik več. Skupno je sicer hospitaliziranih 259 ljudi s potrjeno okužbo, torej zaradi covida in s covidom-19, oziroma sedem manj kot prejšnji dan. Na intenzivnih oddelkih jih je skupno 28 s potrjeno okužbo, trije manj kot v ponedeljek.

V torek so umrli trije bolniki s covidom-19.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno aktivnih 19.255 primerov okužbe, kar je 126‬ manj kot dan prej. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh znaša 1097, kar je 78‬ več kot dan pred tem, število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je znižalo za sedem, na 908.

Po podatkih NIJZ je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.265.067 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.221.005.

Posvetovalna skupina razširila možnost cepljenja s cepivom Novavax

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) dopušča možnost drugega cepljenja s cepivom Novavax pri posameznikih, ki so bili prvič proti covidu-19 cepljeni s cepivom drugega proizvajalca. Ker cepljenje s poživitvenimi odmerki cepiva Novavax še ni odobreno, pa predlagajo, naj se za tako uporabo podpiše izjava.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je o spremembah odločala na sestanku 13. aprila, je razvidno iz zapisnika sestanka, objavljenega na spletni strani NIJZ. Evropska agencija za zdravila je pred tem Novavaxovo cepivo odobrila za uporabo pri starejših od 18 let, v dveh odmerkih v razmiku treh tednov. Analize so pokazale, da je cepivo 90-odstotno učinkovito, stranski učinki pa blagi ali zmerni.