V Angliji in Walesu se povečuje število hospitaliziranih, čeprav je število bolnikov na intenzivnih oddelkih še vedno nizko. Foto: EPA
V Angliji in Walesu se povečuje število hospitaliziranih, čeprav je število bolnikov na intenzivnih oddelkih še vedno nizko. Foto: EPA

Dodali so, da je najverjetnejši vzrok za strmo naraščanje števila okužb virusna različica omikron BA.2, še bolj nalezljiva podvrsta virusne različice omikron. V tednu od 19. marca do danes je v Angliji verjetno zbolel približno eden od 16 ljudi, kar je že tretji zaporedni tedenski porast, je sporočil uradni državni statistični organ.

V preteklem tednu naj bi se v celotnem Združenem kraljestvu okužilo približno 4,26 milijona ljudi, kar je le malo manj od rekordnega števila 4,3 milijona, doseženega v prvem tednu leta 2022. Ponovoletni val okužb sicer ni bil tako usoden, kar zadeva smrtnost, še navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V škotskih bolnišnicah trenutno obravnavajo 2326 bolnikov, kar je nov rekord. Tudi v Angliji in Walesu se povečuje število hospitaliziranih, čeprav je število bolnikov na intenzivnih oddelkih še vedno nizko.

Združeno kraljestvo je sicer ena od držav, ki jih je pandemija najbolj prizadela, saj je imela že 164.454 smrtnih primerov.

James Naismith, direktor inštituta Rosalind Franklin in profesor strukturne biologije na Univerzi v Oxfordu, je dejal, da "še ni znakov, da je virus dosegel vrhunec, kar zadeva število okužb".

"Zdravstvo je ponovno pod pritiskom, vendar kombinacija cepljenja, zdravljenja in manj nevarne različice omikron pomeni, da za veliko večino okužba ne bo smrtno nevarna," je dodal Naismith.