Število okuženih v Braziliji se povečuje, v državi pa se ne morejo uskladiti, kakšne zajezitvene ukrepe bi izvajali. Foto: EPA
Število okuženih v Braziliji se povečuje, v državi pa se ne morejo uskladiti, kakšne zajezitvene ukrepe bi izvajali. Foto: EPA

V Braziliji so do petka potrdili 260.000 okužb s koronavirusom, zaradi pomanjkljivega testiranja jih je verjetno še več, za boleznijo covid-19 pa je umrlo nekaj več kot 14.800 ljudi. Brazilija je s tem šesta država na svetu po okužbah in smrtnih primerih.

Število novih okužb se hitro povečuje: v petek je bilo potrjenih rekordnih 15.305 novih primerov okužbe, dan pred tem pa nekaj manj kot 14.000. V zadnjem dnevu je za covidom-19 umrlo 824 ljudi, skupno 14.962.

Bolsonaro zavrača ukrepe proti pandemiji

Minister za zdravje Nelson Teich na novinarski konferenci ni navedel razlogov za svoj odhod, sta pa se pa s predsednikom Jairom Bolsonarom razhajala glede več vidikov vodenja zdravstvene krize.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro zavrača ukrepe proti pandemiji. Foto: EPA
Brazilski predsednik Jair Bolsonaro zavrača ukrepe proti pandemiji. Foto: EPA

Bolsonaro je, tako kot njegov ameriški kolega Donald Trump, kot zdravilo proti koronavirusu promoviral zdravilo proti malariji hidroksiklorokin, čeprav so raziskave pokazale, da nima želenih učinkov in nevarne stranske učinke. Minister se prav tako ni strinjal z Bolsonarovim spodbujanjem odprte ekonomije Brazilije in zavračanjem ukrepov proti pandemiji.

Lokalni voditelji kljubujejo predsedniku

Brazilski predsednik je v sporu tudi z lokalnimi voditelji, ki sprejemajo bolj odločne ukrepe proti pandemiji. Prebivalcem so ukazali, naj ostanejo doma, in odredili zapiranje nenujnih podjetij. Bolsonaro je medtem dovolil odprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, telovadnic in drugih aktivnosti.

Nelson Teich je položaj prevzel 17. aprila, le dan potem, ko je Bolsonaro zaradi različnih stališč glede pandemije odstavil ministra Luiza Henriqueja Mandetta. A razhajanja so se kmalu pojavila tudi med predsednikom in novim ministrom.

"Kot da je ena skupina, ki se osredotoča na ljudi in zdravje, druga skupina pa na trg, podjetja in denar. Ta razdvojeni, antagonistični in radikalni pristop ni tisti, ki bo najbolj pomagal družbi," je nedavno zapisal Teich, sicer onkolog.