Cepljenje šestletnika v Italiji. Foto: AP
Cepljenje šestletnika v Italiji. Foto: AP

Na Portugalskem se je proti covidu-19 cepilo 88,9 odstotka prebivalstva, zdaj pa bodo s cepoli še več kot 60.000 otrok, stari med pet in 12 let.

Francoski minister za zdravje Olivier Veran je napovedal, da bodo omenjeno starostno skupino začeli cepiti v sredo.

Sorodna novica Bustin o blažjem poteku okužbe z omikronom: Oklepamo se rešilne bilke

Podjetje Pfizer je v petek sporočilo, da še vedno testirajo učinkovitost cepiva pri mlajših od pet let. Predvsem preučujejo, kako velik odmerek in koliko odmerkov bi potrebovali otroci stari od pol leta do pet let, da se bo njihovo telo učinkovito odzvalo na novi koronavirus.

Prvi poskusi z dvema odmerkoma po deset mikrogramov oziroma z dvema odmerkoma po tri mikrograme niso bili uspešni. Klinične poskuse bodo nadaljevali z možnostjo, da najmlajši otroci prejmejo tri odmerke po tri mikrograme cepiva, kar je desetkrat manj, kot prejmejo odrasli.

Mlajše otrok s cepivom družbe Pfizer sicer že cepijo na Danskem in v več avstrijskih deželah.

Cepljenje otrok, starih med pet in enajst let, sicer poteka že v Sloveniji.

Avstrija zaostruje pogoje za vstop v državo

Avstrija ustanavlja novo krizno skupino

Zaradi nove koronavirusne različice omikron pa se je avstrijska vlada odločila vzpostaviti novi krizni center za usklajevanje (Gecko). Vodila ga bosta generalmajor Rudolf Striedinger in vodja oddelka za javno zdravje Katharina Reich.

"Hitreje cepiti, več testiranja in nova zdravila," je povzel naloge novega krizne skupine avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein, ki bo med drugim usklajeval področje cepljenja, testiranja in naročanja zdravil.

V Avstriji sicer še naprej opažajo trend zmanjševanja števila novih okužb. V zadnjem dnevu so potrdili 2167 novih okužb, kar je najmanj od sredine oktobra. Pred tednom so potrdili 4460 novih okužb. Covid-19 je terjal še 24 življenj. Hospitalizacijo potrebuje 1863 covidnih bolnikov, kar je 119 manj kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravi 496 bolnikov.

Samo cepljenje ne bo dovolj

Evropa se trenutno sooča s širjenjem nove koronavirusne različice omikron, ki velja za bolj nalezljivo. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že opozorila, da bi lahko postal omikron do sredine januarja prevladujoča različica v EU-ju.

Strokovnjaki opozarjajo, da cepljenje samo ne bo dovolj za zaustavitev širjenje omikrona. Še naprej priporočajo nošenje zaščitnih mask, delo na daljavo in omejevanje večjega zbiranja ljudi.

Evropske države zaostrujejo ukrepe