"Imamo učinkovitejša orodja, kot je zapiranje šol," poudarja Hans Kluge. Foto: BoBo

Regionalni urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo je kljub naraščanju števila okužb z novim koronavirusom odsvetoval vnovično zaprtje šol. "Prekinitev izobraževanja otrok bi morala biti zadnja možnost," so zapisali v današnji izjavi.

"Lansko obsežno zaprtje šol, ki je močno vplivalo na izobraževanje milijonov otrok in mladostnikov, je naredilo več škode kot koristi, zlasti za duševno zdravje in socialno vključenost otrok," je opozoril Hans Kluge, regionalni direktor WHO-ja za Evropo. "Ne smemo ponoviti istih napak," je pozval.

Namesto zapiranja izobraževalnih ustanov v tem šolskem letu WHO priporoča širok nabor ukrepov za zajezitev širjenja virusa, kot so fizična distanca, pogosto umivanje rok, nošenje mask, pogosto testiranje in ustrezno prezračevanje v učilnicah.

Za zmanjšanje vpliva covida-19 v prihodnjih mesecih je ključnega pomena, da odločitve tako vlad kot javnosti temeljijo na podatkih in dokazih. "Znanost mora prevladati nad politiko, dolgoročni interesi otrok pa morajo ostati prednostna naloga – zlasti zdaj, ko številne države opažajo porast okužb. Imamo učinkovitejša orodja (...) kot je zapiranje šol," je dodal Kluge.

V zadnjem tednu je več kot polovica od 53 držav v evropski regiji WHO-ja poročala o znatnem povečanju okužb z virusom SARS-CoV-2 v vseh starostnih skupinah. Število potrjenih okužb v Evropi se je povečalo za 18 odstotkov.

Hrvaški zdravniki bodo morali starejše od 65 let osebno spodbuditi k cepljenju

V preteklih 24 urah so na Hrvaškem ob 12.207 testih potrdili 4392 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 26 covidnih bolnikov. Incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 925, stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev pa 2257,7.

Hrvaški družinski zdravniki bodo morali v 15 dneh poklicati vse svoje necepljene paciente, starejše od 65 let, da bi jih spodbudili k cepljenju proti covidu-19, je dejal hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Na Hrvaškem je nekaj manj kot 854.000 prebivalcev starejših od 65 let.

Ravnateljica zagrebške klinike za infekcijske bolezni Alemka Markotić je k cepljenju pozvala tudi vse ženske, ki načrtujejo nosečnost. Poziv sicer ne velja za tiste, ki so že noseče. Pri tem je izpostavila nedavni primer v Splitu, ko so morali pri nosečnici, ki je zbolela za covidom, predčasno sprožiti porod, da bi rešili otroka. Medtem pa ženska še zmeraj potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev.

Člani hrvaškega štaba civilne zaščite so pozvali vse, ki se niso cepili, naj to storijo. Izrazili so zadovoljstvo, ker se je v tem tednu s prvim odmerkom cepilo nekaj več ljudi kot prejšnji teden. Do četrtka zvečer je bilo z vsemi odmerki cepljenih skoraj 53 odstotkov odraslih prebivalcev. Medtem so začeli cepiti tudi s tretjim odmerkom.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je novinarjem medtem dejal, da ne razmišljajo o dodatni širitvi uporabe covidnih potrdil, potem ko so jih uveljavili v zdravstvu in socialni oskrbi.

Tonga na olimpijskih igrah slovi po svojem goloprsem zastavonoši. Prvo okužbo so v državici potrdili prav na poletu, ki je v domovino prepeljal olimpijce iz iger v Tokiu, ki so morali vse do zdaj prav zaradi strahu pred vnosom okužbe v Tongo na vrnitev čakati na Novi Zelandiji. Foto: Reuters
Tonga na olimpijskih igrah slovi po svojem goloprsem zastavonoši. Prvo okužbo so v državici potrdili prav na poletu, ki je v domovino prepeljal olimpijce iz iger v Tokiu, ki so morali vse do zdaj prav zaradi strahu pred vnosom okužbe v Tongo na vrnitev čakati na Novi Zelandiji. Foto: Reuters

Prva okužba v Tongi

Tudi v tihomorski otoški državici Tonga so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, je sporočil premier Pohiva Tu'i'onetoa. Otočje, ki leži kakih 2300 kilometrov severno od Nove Zelandije, ima sicer že vse od začetka pandemije zaprte svoje meje in je bilo ena redkih držav brez covida-19. Tihomorsko kraljestvo Tonga sicer sestavlja več kot 170 otokov, na katerih živi okoli 100.000 ljudi.

Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri potniku na srednem poletu iz novozelandskega mesta Christchurcha, s katerim so v domovino vračali državljane. Na letalu je bilo sicer še 214 ljudi, ki so zdaj vsi v karanteni.

Na letalu naj bi bili sezonski delavci in nekateri člani olimpijske ekipe, ki so avgusta ob vračanju iz Tokia obtičali na Novi Zelandiji. Ker so imeli tam potrjene primere okužb z novim koronavirusom, so jim oblasti prepovedale vrnitev na otočje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Avstriji potrdili skoraj 6000 okužb

V Avstriji so medtem v zadnjem dnevu potrdili 5861 okužb z novim koronavirusom. Nazadnje so imeli po več kot 5000 okužb dnevno lani novembra. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev se je povzpela na 313,1. Trenutno je v državi nekaj manj kot 40.000 aktivnih primerov okužb.

Vse več covidnih bolnikov potrebuje tudi bolnišnično oskrbo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V bolnišnicah se zdravi 1370 covidnih bolnikov, kar je 81 več kot v četrtek. Na intenzivni negi je 280 ljudi. V zadnjem tednu je umrlo okoli sto covidnih bolnikov, od tega v četrtek 17.

Potniki se izkrcavajo z ladje za križarjenje, ki je po reki Donavi na Dunaj pripotovala iz nemškega mesta Nussdorf. Več kot 80 potnikov na ladji naj bi bilo okuženih z novim koronavirusom. Foto: EPA
Potniki se izkrcavajo z ladje za križarjenje, ki je po reki Donavi na Dunaj pripotovala iz nemškega mesta Nussdorf. Več kot 80 potnikov na ladji naj bi bilo okuženih z novim koronavirusom. Foto: EPA

Estonija ob porastu okužb zaostruje ukrepe

Estonija ob porastu števila okužb zaostruje ukrepe za zajezitev epidemije. Vlada je v četrtek sporočila, da bodo od danes znova obvezne maske v vseh notranjih prostorih.

S prvim novembrom bodo uveljavili več novih omejitev. Vsi dogodki in dejavnosti se bodo morale končati ob 23. uri, kar bo najbolj prizadelo nočne klub in bare. Verjetnost širjenja novega koronavirusa je namreč večja pri večernih dejavnostih, na katerih je prisoten alkohol, je odločitev v četrtek utemeljila premierka Kajas Kallas.

Ob tem bodo pogoj PCT uvedli za najstnike, če bodo želeli sodelovati na prireditvah ali vstopiti v restavracije, lokale ter kulturne in športne ustanove. Odrasli morajo sicer že zdaj za te storitve izpolnjevati pogoj PC. Po novem bodo morali Estonci ob covidnem potrdilu predložiti tudi osebno izkaznico.

V Estoniji se število okužb hitro vzpenja. 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je 1478 okužb. V državi z 1,2 milijona prebivalci je polno cepljenih 57 odstotkov ljudi.

Britanska študija: Dvakrat cepljeni lahko širijo okužbo v svojem gospodinjstvu

Študija britanskih strokovnjakov, ki je preučevala širjenje covida-19 v gospodinjstvih, je potrdila, da lahko dvakrat cepljeni prenašajo okužbo med ljudmi, s katerimi živijo. Cepljeni so lahko prav tako kužni kot necepljeni, poroča BBC.

Tudi če dvakrat cepljeni in okuženi z novim koronavirusom nimajo simptomov ali so ti zelo blagi, lahko še zmeraj prenesejo okužbo. V skupnem gospodinjstvu bodo okužbo povprečno prenesli na dva od petih necepljenih članov, možnost prenosa je s tem 38-odstotna.

Možnost prenosa se nekoliko zmanjša, če so sostanovalci tudi cepljeni. V tem primeru bodo okužili enega izmed štirih članov gospodinjstva, možnost prenosa je tako 25-odstotna, BBC še povzema študijo, objavljeno v medicinski reviji The Lancet.

Avtorji študije trdijo, da ta poudarja pomembnosti cepljenja in opozarjajo, da se necepljeni ne morajo zanašati na to, da bodo cepljeni okoli njih zmanjšali tveganje za okužbo.