Mladi ponekod zanemarjajo zdravstvena opozorila. Foto: Reuters
Mladi ponekod zanemarjajo zdravstvena opozorila. Foto: Reuters

Generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus se je po poročanju BBC-ja odzval na poročila, da mladi v številnih državah zanemarjajo zdravstvena opozorila, češ da je virus nevarnejši za starejše bolnike.

Ghebreyesus je dejal, da so starejši res huje prizadeti, a da tudi mladi niso varni. "Imam sporočilo za mlade: niste nepremagljivi. Ta virus vas lahko pošlje v bolnišnico za več tednov ali vas celo ubije. Tudi če ne zbolite, bi bile lahko odločitve, ki jih sprejemate glede tega, kam greste, razlika med življenjem in smrtjo za nekoga drugega," je dejal.

Sorodna novica Ameriški študentje se ne pustijo motiti z zabavami

Vodja WHO-ja je pozdravil razvoj v osrednjem kitajskem mestu Vuhan, kjer se je izbruh koronavirusa začel. V mestu namreč že nekaj dni ni novih okužb, kar je Ghebreyesus označil za "upanje za preostanek sveta, da se lahko spremeni tudi najhujša situacija".

Raziskave kažejo, da virusa prizadene ljudi vseh starosti, a je še posebej nevaren starejšim ljudem in tistim, ki imajo druge zdravstvene težave.

V Italiji, kjer je največ smrtnih žrtev na svetu, je povprečna starost umrlega 78,5 leta.

Na Kitajskem je po poročanju New York Timesa umrlo manj kot odstotek bolnikov, mlajših od 50 let. Med bolniki nad 80 let pa je bila stopnja smrtnosti skoraj 15-odstotna.

WHO svetuje "fizično oddaljenost" namesto "družbene". Ljudje naj namreč ostanejo povezani, je dejala WHO-jeva epidemiologinja Maria Kerkhove, ki je opozorila, da je skrb za duševno zdravje v času te pandemije pomembna toliko kot skrb za fizično zdravje.

V svetu je zaradi bolezni covid-19 do zdaj umrlo več kot 11.000 ljudi, potrjenih okužb pa je skoraj 250.000. Izbruh se je začel decembra na Kitajskem, zdaj pa je središče pandemije v Evropi. V Italiji je umrlo več kot 4000 ljudi.