"Zelo sem zaskrbljen, da širjenje omikrona, ki se zelo hitro širi, ob hkratnem širjenju delte vodi v cunami primerov."

V ZDA je omikron že prevladujoča različica. Foto: EPA
V ZDA je omikron že prevladujoča različica. Foto: EPA

Adhanom Ghebreyesus je še opozoril, da pritisk na zdravstvene sisteme ni posledica le novih okužb z novim koronavirusom, temveč tudi velikega števila zdravstvenih delavcev, ki zbolijo za covidom-19. Dodal je, da so "necepljeni veliko bolj izpostavljeni nevarnosti smrti zaradi katere koli različice".

Rekordne številke okužb so v torek potrdili v ZDA, Združenem kraljestvu, Italiji, Španiji, Švici, na Portugalskem, v Grčiji, na Cipru, Malti in Irskem, kažejo zadnji Reutersovi podatki. V tednu med 22. in 28. decembrom je bilo v povprečju potrjenih skoraj 900.000 okužb dnevno.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v novem tedenskem epidemiološkem poročilu opozarja, da različica omikron še vedno predstavlja zelo visoko tveganje in da bi lahko preplavila zdravstvene sisteme. A kot kažejo študije, naj bi bila ta različica manj smrtonosna kot prejšnje.

Kot so sporočili, je bilo v svetu v tednu od 20. do 26. decembra 11 odstotkov več okužb kot teden pred tem. Število smrti zaradi covida-19 je medtem ostalo podobno.

Sorodna novica Tudi v Avstriji in na Hrvaškem porast okužb, v Franciji rekordnih 208.000 okužb, v Italiji 98.000

V omenjenem tednu so po svetu potrdili skoraj pet milijonov novih primerov okužbe, umrlo pa je 44.000 ljudi, je sporočil WHO.

Do 26. decembra je s covidom-19 po svetu umrlo 5,4 milijona ljudi.

Nekatere študije kažejo, da omikron povzroča covid z milejšimi simptomi in da je zato manj hospitalizacij, vendar WHO poziva k pazljivosti, saj ostaja tveganje zelo visoko zaradi njegovega hitrega širjenja.

Predstavnica WHO-ja za Evropo Catherine Smallwood je opozorila, da bo zaradi hitrega širjenja omikron še vedno povzročal veliko hospitalizacij, še posebej med tistimi, ki se niso cepili proti covidu-19, in tako povzročil obsežne motnje v zdravstvenih sistemih in drugih kritičnih storitvah.

Mike Ryan, najvišji predstavnik WHO-ja za izredne razmere, je dejal, da bi se lahko akutna faza pandemije končala do konca prihodnjega leta, a koronavirus tudi takrat ne bo še izginil. Ob tem svari, da je še prezgodaj za ugotovitve o resnosti omikrona, kajti ta se zdaj večinoma širi med mlajšo populacijo. Po mnenju Ryana je treba počakati, da se razširi širše tudi med starejšimi.

Adhanom Ghebreyesus znova pozval k pravičnejši porazdelitvi odmerkov

Generalni direktor WHO-ja je znova pozval države, naj pravičneje porazdelijo odmerke cepiv proti covidu-19, in opozoril, da bi poudarek na poživitvenih odmerkih v bogatejših državah lahko povzročil pomanjkanje cepiva v revnejših državah. "Čas je, da kljubujemo kratkoročnemu nacionalizmu in zaščitimo prebivalstvo ter gospodarstvo s pravično porazdelitvijo cepiva po vsem svetu," je pozval Adhanom Ghebreyesus. Dodal je še, da je WHO zavezan zagotoviti, da bo vsaka država do sredine leta 2022 dosegla 70-odstotno stopnjo precepljenosti, kar bi pomagalo končati kritično fazo pandemije.

WHO opozarja, da bi lahko pandemija zdravstvene sisteme privedla do zloma