Foto: EPA
Foto: EPA

Direktor WHO-ja za Evropo Hans Kluge je dejal, da gre za "premirje, ki bi nam lahko prineslo trajni mir", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Povedal je, da visoka raven imunosti prebivalstva zaradi cepiv in naravnih okužb v kombinaciji s spremembo letnega časa postavlja Evropo v boljši položaj, da prepreči kakršno koli ponovno naraščanje prenosa okužb, tudi ob pojavu še bolj virulentne različice od omikrona.

"Na nove različice, ki se bodo neizogibno pojavile, se je mogoče odzvati brez ponovne uvedbe vrste motečih ukrepov, ki smo jih potrebovali prej," je dejal Kluge.

Poudaril je, da pandemije še ni konec, vendar "obstaja edinstvena priložnost, da prevzamemo nadzor nad prenosom". To je sicer po njegovih besedah mogoče le, če bodo države nadaljevale kampanjo cepljenja in okrepile nadzor za odkrivanje novih različic.

Zdravstvene oblasti je tudi pozval, naj zaščitijo rizične skupine in spodbujajo ukrepe za individualno odgovornost, kot sta socialna distanca in nošenje mask.

Vse evropske države obarvane temnordeče

Na danes posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) so temnordeče vse evropske države.

Slovenija je že vse od 23. septembra v celoti temnordeča, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika pandemije covida-19. V tej kategoriji so odslej tudi vse druge evropske države. V celoti sta temnordeči tudi Poljska in Romunija, kjer so bile pred tednom dni posamezne regije označene le z rdečo barvo.

S tem tednom so se sicer spremenila merila, na podlagi katerih pripravljajo epidemiološki zemljevid. Po novem namreč upoštevajo tudi delež cepljenih v posamezni regiji.

Zaradi vključitve deleža cepljenih v izračun, so odslej s temnordečo barvo na zemljevidu ECDC-ja označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 300 (prej 500). Z rdečo barvo so označena območja, kjer je 14-dnevna incidenca med 100 in 300. Predtem je morala biti ta med 200 in 500.

Oranžna in zelena barva pomenita še boljše razmere, a trenutno s to barvo ni obarvano nobeno območje v EU-ju.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bilo prejšnji teden v evropski regiji WHO-ja, ki obsega 53 držav, potrjenih približno 12 milijonov novih primerov okužbe, kar je najvišja raven od začetka pandemije.

Toda zaradi nižje stopnje hospitalizacij kot v prejšnjih valovih se vse več držav, vključno s Francijo, Irsko in Združenim kraljestvom, odloča za znatno ali celo popolno odpravo omejitev zaradi koronavirusa. Danska in Norveška sta ta teden postali prvi evropski državi, ki sta v celoti odpravili vse ukrepe.

Italija: za tuje turiste dovolj pogoj PCT

Italija je začela sproščati covidne ukrepe. Novosti se obetajo predvsem na področju turizma, saj bodo tujcem omogočili obisk hotelov in restavracij z upoštevanjem pogoja PCT, namesto PC.

Novo pravilo naj bi predvsem olajšalo prihod turistov in poslovnih potnikov, ki niso bili cepljeni s cepivom, odobrenim v Evropski uniji. To so večinoma potniki iz Rusije in Kitajske.

Turistična industrija je opozarjala, da so ti potniki lahko prišli v državo, niso pa mogli v hotel, saj je bilo za bivanje v hotelu potrebno potrdilo o cepljenju s cepivom, priznanim v EU-ju.

Za vstop v Italijo že zdaj velja upoštevanje enega od pogojev PCT – preboleli, cepljeni, testirani.

Pouk na daljavo po petih okuženih

Vlada premierja Maria Draghija je tudi sklenila, da bodo v šolah k pouku na daljavo prešli šele takrat, ko bo v razredu več kot pet otrok imelo pozitiven izvid na testu za novi koronavirus. Doslej so imeli pouk na daljavo že pri dveh okuženih. Cepljeni otroci so iz ukrepa izvzeti in se ne bodo v nobenem primeru šolali na daljavo.

Covidno potrdilo s poživitvenim odmerkom neomejeno

Vlada je tudi napovedala, da bo veljavnost covidnega potrdila za tiste, ki so bili cepljeni s poživitvenim odmerkom, neomejena.

"V prihodnjih tednih bomo nadaljevali sproščanje," je po seji vlade še dejal premier Draghi in dodal, da so "podatki o cepljenju zelo ohrabrujoči".
V Italiji je cepljenih 88 odstotkov ljudi, starejših od 12 let, 34 milijonov Italijanov pa je že prejelo poživitveni odmerek.

Italijanska vlada je v ponedeljek do 10. februarja podaljšala obvezno uporabo mask na prostem ter zaprtje nočnih lokalov.

Tujci bodo lahko do restavracij in hotelov dostopali z izpolnjevanjem pogoja PCT. Foto: EPA
Tujci bodo lahko do restavracij in hotelov dostopali z izpolnjevanjem pogoja PCT. Foto: EPA

Nemčija: Strokovna komisija priporoča drugi poživitveni odmerek

V Nemčiji je strokovna komisija za cepljenje (Stiko) sporočila, da priporoča drugi poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 za rizične skupine ljudi. Po navedbah komisije je dodaten poživitveni odmerek potreben, potem ko so nedavni podatki pokazali, da zaščita pred trenutno razširjeno različico omikron oslabi v nekaj mesecih po prvem obnovitvenem cepljenju.

Avstrijski zvezni svet podprl obvezno cepljenje

Avstrijski zvezni svet (bundesrat) je nocoj podprl zakon o obveznem cepljenju proti covidu-19. S to podporo je zakon sicer preskočil še zadnjo parlamentarno oviro, a ni še znano, kdaj natančno bo zakon začel veljati. Manjkata namreč še podpis predsednika države in uradna objava, šele nato bo v Avstriji cepljenje proti covidu-19 obvezno za vse, starejše od 18. leta.

V uradu avstrijskega predsednika so danes za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedali, da bo predsednik države zakon o obveznem cepljenju proti covidu-19 pred podpisom skrbno preučil. Kdaj ga bo podpisal, tako še ni znano, pričakujejo pa, da naj bi zakon o obveznem cepljenju proti covidu-19 začel veljati v prihodnjih dneh.

Obvezno cepljenje ne bo veljalo za nosečnice, tiste, ki se ne smejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov, in za prebolevnike po covidu-19 šest mesecev po preboleli bolezni.

V Avstriji je po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa polno cepljenih proti covidu-19 76,07 odstotka prebivalcev.

Podatki iz Izraela kažejo, da četrti odmerek cepiva "v določeni meri nudi zaščito pred okužbo in bistveno bolje ščiti pred hujšim potekom bolezni", je za medijsko skupino Funke povedal predsedujoči Stiku Thomas Mertens.

Četrti odmerek cepiva na osnovi mRNK naj bi dobili vsi starejši od 70 let, osebe z oslabljenim imunskim sistemom nad pet let in zaposleni v zdravstvenih in oskrbovalnih ustanovah, je še sporočila komisija.

Poleg tega je komisija podprla cepljenje proti covidu-19 s cepivom proizvajalca Novavax za starejše od 18 let, ki je zasnovano na proteinih. Komisija je priporočila njegovo uporabo za osnovno cepljenje z dvema odmerkoma v razmiku vsaj treh tednov pri odraslih. Cepivo sicer trenutno ni priporočljivo za nosečnice in doječe matere, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

DPA pri tem opozarja, da ne gre za dokončna priporočila komisije, saj proces usklajevanja s strokovnimi društvi in nemškimi zveznimi deželami še poteka, zato so spremembe še mogoče.

Evropska komisija je konec decembra odobrila uporabo cepiva ameriškega podjetja Novavax, imenovano Nuvaxovid. Gre za peto cepivo proti covidu-19, ki ga je dovoljeno uporabljati v Evropski uniji.

"Čas je, da znova odpremo Švedsko."

Švedska bo prihodnji teden odpravila covidne omejitve kljub rekordnim številkam okužb, saj računa, da bodo z visoko stopnjo poživitvenih odmerkov in prebolelosti ohranili obvladljive razmere v bolnišnicah.

Trenutne omejitve, ki vključujejo predčasno zaprtje barov in restavracij ter omejitev zbiranja v večjih zaprtih prostorih do 500 ljudi, se bodo iztekle 9. februarja.

Švedska je od začetka epidemije imela manj restriktivne ukrepe. Foto: EPA
Švedska je od začetka epidemije imela manj restriktivne ukrepe. Foto: EPA

"Čas je, da spet odpremo Švedsko," je na novinarski konferenci povedala premierka Magdalena Andersson. "Če pogledamo naprej, bo stopnja okužb še nekaj časa visoka, vendar ocenjujemo, da so najhujše posledice okužbe zdaj za nami," je dejala.

Cepljenje in izolacija med boleznijo bosta ostala priporočena, poroča Reuters. Priporočilo izolacije bo sicer strožje za necepljene, je na novinarski konferenci pojasnila ministrica za zdravje Lena Hallengren.

Dodaja, da bo zdravstvena agencija ob vedno več dokazih, da omikron povzroča manj resen potek bolezni kot prejšnje različice, predlagala, da virus ni več označen kot grožnja družbi. Njegov razvoj bodo še naprej podrobno spremljali.

Ob vedno več dokazih, da omikron povzroči manj hudo bolezen kot prejšnje različice, je dodala, da bo zdravstvena agencija tudi predlagala, da virus ne bo več označen kot grožnja družbi, čeprav bi ga še vedno skrbno spremljali.

Švedska na začetku pandemije brez zaprtij

Švedska je na začetku pandemije izstopala z zavračanjem zaprtij javnega življenja, pri čemer se je zanašala predvsem na prostovoljne ukrepe socialnega distanciranja. V naslednjih valovih so nato sprejeli nekoliko strožje omejitve.

Število smrtnih žrtev glede na število prebivalcev je višje kot v drugih severnih sosedah, vendar nižje kot v večini evropskih držav, ki so se odločile za zaprtja.

Francija odpravlja omejitve