Foto: EPA
Foto: EPA

WHO in Svetovna banka sta v skupni izjavi opozorila, da je pandemija po vsem svetu ovirala zdravstvene storitve in povzročila najhujšo gospodarsko krizo po tridesetih letih 20. stoletja, kar je ljudem še otežilo plačevanje zdravstvene oskrbe.

Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je vse vlade pozval, naj vsem svojim državljanom zagotovijo dostop do zdravstvenih storitev brez strahu pred finančnimi posledicami, poroča Al Džazira.

Zdravstvena oskrba je posebej pereča tema v ZDA, eni od redkih razvitih držav na svetu, kjer nimajo splošnega zdravstvenega zavarovanja.

Raziskava raziskovalnega centra Pew iz marca letos kaže, da je pandemija 32 milijonov Indijcev potisnila iz srednjega razreda, kamor spadajo ljudje, ki zaslužijo od 10 do 20 dolarjev na dan.

Po neuradnih podatkih pa je zaradi krize v Indiji revnih 75 milijonov več ljudi. Gre za ljudi, ki zaslužijo dva dolarja na dan ali manj.

V četrtek je agencija ZN-a za otroke Unicef objavila poročilo, ki ugotavlja, da zaradi pandemije v večdimenzionalni revščini (pomanjkanju na številnih področjih) živi 100 milijonov več otrok, kar je 10 odstotkov več kot leta 2019.

Izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore je opozorila, da se število otrok, ki so lačni, ne hodijo v šolo, so zlorabljeni, živijo v revščini ali so prisiljeni v poroko, povečuje, število otrok, ki imajo dostop do zdravstva, cepiv, zadostne količine hrane in osnovnih storitev. pa se zmanjšuje.