Peter Pogačar z ministrstva za javno upravo. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Peter Pogačar z ministrstva za javno upravo. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Podrobnosti glede poostrenega inšpekcijskega nadzora PCT-pogoja je za TV Slovenija pojasnil Peter Pogačar z ministrstva za javno upravo, kamor spada inšpekcijski svet.

Kje je bilo v zadnjih dneh ugotovljenih največ kršitev pri izpolnjevanju pogoja PCT? V katerih dejavnostih in v katerih delih Slovenije?
Če dovolite, dosledno izvajanje ukrepa PCT je poleg cepljenja verjetno eden od najučinkovejših ukrepov države za zajezitev naraščanja okužb, ki smo mu priča in kar smo videli v vaših prispevkih. Zato je bil v okviru inšpekcijskega sveta, ki koordinira delo vseh inšpekcijskih služb, pretekli teden sprejet sklep, da je nadzor nad pravilnim izvajanjem ukrepa PCT absolutna prioriteta vseh inšpekcijskih služb. Še posebej med podaljšanim prazničnim koncem tedna.

Kje ste bili največkrat?
Inšpekcijske službe so v podaljšanem koncu tedna opravile več kot 300 nadzorov na samem terenu, seveda fokus je bil predvsem na izvajalcih turistične in gostinske dejavnosti.

Ste bili tudi v termah na primer? Prejšnji teden so bile počitnice, veliko ljudi je izkoristilo bone …
O konkretnih primerih sicer ne govorim, a vendar dva inšpektorata sta obiskala tudi terme in konkretno za terme lahko povem, da nepravilnosti niso bile ugotovljene. Kar pa je pomembno, je, da so bile nepravilnosti ugotovljene v skoraj 20 odstotkih izvedenih nadzorov, to je velika številka, ki nas mora skrbeti. Skrbeti nas mora tudi naraščanje števila okužb. Inšpekcijske službe so v večini primerov, ko so ugotovile nepravilnosti, ko so zaznale nedosledno preverjanje pogoja PCT, nepravilno nošenje mask zaposlenih, izrekle opozorila.

Glob ni bilo?
Izrekli so opozorila in potem še isti dan izvedli kontrolni pregled, ali so opozorila zalegla. V veliki večini so, bila pa je izrečena tudi ena globa za 4400 evrov. Zavedati se moramo, da glede na naraščanje števila okužb, če se ukrepi ne bodo spoštovali, potem opozorila inšpekcijskih služb ne bodo dovolj, ampak bodo morale inšpekcijske službe začeti izrekati tudi globe, česar si nihče ne želi.

Zaprtja države očitno ne bo, bo pa več omejitev in širitev pogoja PCT na še več dejavnosti. Koliko je inšpektorjev, vas je dovolj?
Glede na število prebivalcev, glede na vse pravne osebe, fizične osebe, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi, seveda inšpektorjev ne bo nikoli dovolj. Zato je toliko pomembneje, da se vsi prebivalci zavedamo, da imamo odgovornost za svoje zdravje in za zdravje skupnosti, družbe kot celote. Zgolj z inšpekcijskim nadzorom in brez samozavedanja nas vseh, da imamo skupen cilj, da premagamo naraščanje okužb, da zaživimo končno normalno, ne bo šlo.

Pristojni napovedali poostren nadzor nad PCT-pogojem