Marko Jug. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Marko Jug. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Razpis za novega generalnega direktorja bo po napovedih objavljen 20. septembra. Jug se nanj, kot pravi, ne bo prijavil. Njegov mandat je vezan na dva meseca z možnostjo podaljšanja, če novi generalni direktor v tem času ne bi bil izbran. V tem času bo po lastnih besedah, izrečenih v Odmevih, skrbel za čim bolj strokovno oskrbo bolnikov in zagotavljal dostopnost storitev.

Sorodna novica Ob reorganizaciji dela ljubljanske urgence iz UKC-ja ministrstvo opozorili na preobremenitev

Napovedal je, da se bo nemudoma lotil reševanja težav urgence UKC-ja. Kako? "Treba se je samo iskreno usesti. Vsi poznamo razmere. Prostor je majhen. Poznamo se med seboj. Nesprejemljivo je, da dovoljujemo, da pride do takih preprek. Najprej bomo iskali rešitev v kliničnem centru. Mislim, da nam bo uspelo s podjemnimi pogodbami okrepiti z dodatnimi ekipami iz t. i. SNMP-ja in zatrpati to luknjo. V tem času pa je treba urediti pravično financiranje SNMP-ja, ki bo omogočalo potem tudi nadaljnjo nemoteno obravnavo bolnikov."

Energetsko obnovo glavne stavbe bodo izvajali po korakih, ki omogočajo varno oskrbo, v "varnih okvirjih, tudi če bo to zahtevalo nekoliko več sredstev". Naprej bodo izdelali natančne načrte, šele potem bodo začeli intenzivnejšo notranjo prenovo, je napovedal: "Enostavno ne morem dovoliti, da bi se ljudje izpostavljali nepotrebnim tveganjem." "Ne smemo dopustiti, da kakršen koli drugi interes prevlada v tem trenutku. Ne smemo si dovoliti, da bi zapirali, zmanjševali programe, ki so že zdaj prenapeti."

Projekt obnove glavne stavbe UKC-ja Ljubljana je, kot je znano, sestavljen iz energetske sanacije, ki se je že začela, in notranje prenove, ki še ne poteka.

Na vprašanje, kako ocenjuje delo svojega predhodnika Golobiča, je odgovoril, da ni primerno enega človeka kriviti za slabo stanje, v katerem je ljubljanski klinični center. Minister je sicer od Golobiča zahteval ureditev poslovanja zavoda. Kako se bo tega lotil Jug? "Finančna plat je samo ena plat. In to, morate me razumeti, ni najpomembnejša plat. Poslanstvo kliničnega centra ni ustvarjanje dobička. Poslanstvo kliničnega centra je ustvarjanje zdravja. Zdravje pa v moderni medicini stane," je v Odmevih povedal Jug. Ob tem je zatrdil, da je proračun primerljive ustanove na Dunaju trikrat višji. "UKC Ljubljana pač ni perpetuum mobile, ki lahko izvaja enake storitve praktično brez denarja." Spomnil je, da se je tudi kot član sveta zavoda spoprijel z naraščajočim primanjkljajem, ampak se je ob tem odločil, da je "to pač neizbežno", če se želi ohraniti obseg storitev. Izrazil je zgolj upanje, da bodo pod novim svetom zavoda našli mehanizme za zmanjševanje primanjkljaja zavoda, predvsem pa, da bodo našli vire financiranja "vrhunskih storitev", sicer bomo ostali brez njih.

Nov vodja ljubljanskega UKC-ja

Za polni mandat se ne bo potegoval

Jug, eden od predstavnikov zaposlenih v svetu UKC-ja Ljubljana, namestnik predstojnika kliničnega oddelka UKC-ja za travmatologijo, predsednik skupščine Zdravniške zbornice Slovenije in docent na ljubljanski medicinski fakulteti pri predmetu kirurgija, se, kot je dejal v popoldanski izjavi za medije, vidi "kot tehnično rešitev v omejenem časovnem obdobju", v katerem bodo poiskali kandidata za generalnega direktorja s polnim mandatom.

Kot pravi, namreč ni najboljši kandidat za direktorja: "Jaz sem zdravnik, tu bom na razpolago za reševanje zlasti strokovnih težav, pri finančnih vprašanjih pa bom iskal pomoč, tudi pri svetu zavoda."

Ob tem je poudaril, da je svet zavoda vodenje največje bolnišnice začasno zaupal predstavniku zaposlenih, kar po njegovem mnenju kaže na to, da je prišel čas, ko je treba začeti posvečati večjo pozornost zagotavljanju zdravja in strokovnosti obravnav, ne pa le finančni sliki UKC-ja.

Povedal je, da ni član katere od političnih strank. Ob rednem delu je tudi samostojni podjetnik, a s. p. uporablja le kot sodni izvedenec, ne pa za morebitno delo v drugi zdravstveni ustanovi.

Jug je priznani strokovnjak, ki je dejaven tudi na mednarodnem področju. Od leta 2016 v UKC-ju Ljubljana vodi raziskovalno skupino za raziskave o poškodbah hrbtenjače. Od leta 2019 je sodni izvedenec za medicino na področju travmatologije. V UKC-ju je zaposlen 20 let. Kot zdravnik v ospredje postavlja človeka in zdravje, je še dejal.

Sorodna novica Bešič Loredan zadovoljen z odstopom Golobiča, zbornica poziva k sistemskim rešitvam

Po odstopu Golobiča

Kot je znano, je v sredo prejšnji generalni direktor Jože Golobič predsednici sveta zavoda Irmi Gubanec poslal odstopno izjavo, potem ko ga je zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan 23. avgusta zaradi finančne izgube zavoda, številnih zamujenih rokov in podaljševanja čakalnih dob pozval k odstopu.

Golobič je najprej poziv zavrnil in zatrdil, da za odstop ne vidi razlogov, ministrov poziv pa označil za politično potezo. Pozneje je vendarle odstopil, razlogov za takšno odločitev pa ni želel komentirati.