Slovenija je poslala pomoč v srbske centre za prebežnike. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Slovenija je poslala pomoč v srbske centre za prebežnike. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Šotori, odeje, jedilni pribor in številni drugi pripomočki so iz Slovenije tudi po nekaj zapletih na meji prispeli v Obrenovac, je za RTV Slovenija poročal dopisnik Boštjan Anžin.

Razmere v srbskih sprejemnih centrih so težavne, saj so ob izbruhu epidemije okoli 9000 prebežnikom prepovedali gibanje na prostem. V centrih so tudi tisti, ki so prej vztrajali ob mejah z Evropsko unijo. Virus se med njimi za zdaj ni razširil, po večtedenski karanteni pa so razmere marsikje napete.

V zadnjih dneh je bilo več incidentov, pretepov, poskusov pobega, ko so morali policisti in vojaki uporabiti silo in celo izstreliti opozorilne strele, še poroča Boštjan Anžin.

Slovenska pomoč prispela v Srbijo

Srbija naj bi med veliko nočjo omejila gibanje od petka do torka
V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 411 novih okužb in opravili 2440 testov. Umrlo je devet ljudi. Skupaj so potrdili 4465 okužb in opravili 23.398 testov. Za covidom-19 je umrlo 94 ljudi.

Hospitaliziranih je 3006 ljudi, med njimi pa so po odločitvi oblasti tudi vsi lažje oboleli. 131 med njimi jih potrebuje pomoč respiratorja. Smrtnost bolezni v Srbiji znaša 2,1 odstotka.

Srbske oblasti nameravajo pred prihajajočo pravoslavno veliko nočjo razširiti policijsko uro, ki bo trajala od petka od 17. ure do torka do 5. ure zjutraj.

Vlada naj bi kmalu tudi formalizirala odločitev, ki je bila sprejeta kljub prošnji Srbske pravoslavne cerkve, naj v nedeljo dopoldne zaradi bogoslužij začasno prekinejo prepoved gibanja, poroča N1.

Epidemiolog Radovanović: Testirati bi se moral tudi Vučić
Epidemiolog Zoran Radovanović je presodil, da jim je z ukrepi, "kakršni pač so", uspelo omejiti epidemijo, večje izboljšanje pa je pričakovati v drugi polovici meseca. Radovanović je še dejal, da bi se moral testirati tudi predsednik Aleksandar Vučić glede na to, da je okužen tudi njegov sin, poroča N1.

Vodja strokovne ekipe epidemiologov v boju proti koronavirusu, Predrag Kon, je medtem napovedal svoj odstop, a je po sestanku z Vučićem in premierko Ano Brnabić odločitev preklical.

Prazne obale in ulice na otoku Cresu. Foto: EPA
Prazne obale in ulice na otoku Cresu. Foto: EPA

Hrvaška: Šest smrtnih žrtev v zadnjem dnevu

Hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš je sporočil, da so v zadnjem dnevu potrdili 54 novih okužb (skupaj 1704) in šest smrtnih žrtev (skupno 31), kar je dnevni rekord od začetka epidemije. Vsi umrli v zadnjem dnevu so bili stari med 60 in 85 let in imeli predhodne kronične bolezni.

Dodal je, da je na respiratorjih oziroma medicinskih ventilatorjih 34 bolnikov, še 323 bolnikov je v bolnišnicah, zdravstveni sistem pa ni preobremenjen. 932 okuženih je v hišnih karantenah. Okrevalo je 415 ljudi, ki so bili okuženi z novim koronavirusom.

Na Hrvaškem so doslej opravili nekaj manj kot 18.500 testov na okužbo. Povprečna obolela oseba s covidom-19 na Hrvaškem ima nekaj manj kot 50 let, 51,3 odstotka je žensk. Ozdravelo je 415 ljudi.

Digitalni pomočnik Andrija
Hrvaško ministrstvo za upravo je medtem predstavilo digitalnega pomočnika v boju proti koronavirusu. Andrija bo prek WhatsAppa pomagal pri obveščanju in odgovarjal na vprašanja državljanov.

Predstavnik premierjevega urada Zvonimir Frka-Petešić je pojasnil, da bo med drugim Andrija državljanom, ki sumijo na okužbo z novim koronavirusom, pomagal ugotoviti, ali morajo navezati stik z zdravnikom, poroča HRT.

"Ko se je pri nas začela epidemija, so moji kolegi v telefonskem centru delali po 24 ur na dan, ena oseba pa je zmogla opraviti približno 50 klicev dnevno. Digitalni asistent lahko sočasno odgovarja več deset tisoč ljudem. To je velika pomoč za preobremenjeni zdravstveni sistem," pa je dejal epidemiolog na čelu projekta Branko Kolarić.

Velikonočni počitek v Zagrebu. Foto: EPA
Velikonočni počitek v Zagrebu. Foto: EPA

Digitalni pomočnik je dobil ime po mednarodno priznanem hrvaškem zdravniku Andriji Štamparju, ki je bil dejaven v prvi polovici 20. stoletja.

Koronavirus v sedmih domovih za starostnike
Ravnatelj domov za starostnike Krunoslav Capak je sporočil, da so se po vdoru virusa v dom v Splitu morali odzvati hitro in sprejeti ukrepe. V Splitu so doslej potrdili 50 okužb med 119 testiranimi varovanci in enajst okužb med zaposlenimi. Virus je medtem vdrl tudi v domove za starostnike v Makarski, Dubrovniku, Koprivici, Pločah ter domu Florence v Trogirju in domu Dicomo.

Capak je moral odgovarjati tudi na očitke, da osebje v nekaterih domovih ne uporablja zaščitne opreme. Zagotovil je, da je krizni štab domovom priskrbel opremo, uporabe opreme pa ne more komentirati.