Udeleženci novinarske konference. Foto: Zdravniška zbornica Slovenije
Udeleženci novinarske konference. Foto: Zdravniška zbornica Slovenije

Čez teden dni se bo končala razprava o predlogu novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki predvideva ločeno javno in zasebno delo v zdravstvu. Do zdaj je bilo govora le o škodljivih posledicah novele, da prinaša poslabšanje dostopnosti do zdravstva, še posebej ranljivih skupin in revnejšega prebivalstva, ki si samoplačništva ne more privoščiti. Edini zagovornik tovrstnih sprememb je Strateški svet za zdravstvo, ki mu predseduje Erik Brecelj.

Danes so o posledicah novele na zdravniški zbornici spregovorili predstavniki primarnega zdravstva, Evrope Donne in varuh pacientovih pravic.

Sorodna novica Zakon, ki dodatno razmejuje javno in zasebno zdravstvo, v javni obravnavi

V našem zdravstvu so javni zavodi, koncesionarji in zasebniki med seboj tesno povezani, če se bo ta naveza ostro presekala, bo to velika nevarnost za paciente, je poudaril varuh pacientovih pravic, Marjan Sušelj. "To bi lahko pomenilo, da bomo imeli ponekod še daljše čakalne vrste, še bolj me skrbi, da bomo izgubili še tiste zdravnike v specialističnih ambulantah, kjer imamo zdaj vsaj malo zdravnikov." Sprašuje se tudi, ali novela že odpira razpravo o košarici pravic.

Zdravstveni dom Postojna ima šest specialističnih ambulant, z zdravniki sodeluje pogodbeno, je pojasnila direktorica doma Irena Vatovec. "V primeru, da bomo potrebovali za izvajanje teh dejavnosti redno zaposlenega nosilca dejavnosti, to pomeni, da lahko vse dejavnosti prenehamo izvajati, ko bo sprejet zakon. To pa bi pomenilo, da se morajo ljudje voziti najmanj eno uro daleč."

V Zdravstvenem domu Kranj si zdaj pomagajo z upokojenimi pediatri, z uveljavitvijo novele bodo prikrajšani otroci, pravi direktorica Liljana Gantar Žura in opozarja, kako bo v prihodnje poskrbljeno za zdravstveno oskrbo na prireditvah. Sprašuje se tudi, kdo bo na ta način pokrival Planico.

Zaskrbljeni so tudi v Evropi Donni, pri operaciji raka dojke zdaj v timu sodeluje tudi plastični kirurg, ki ga po novem verjetno ne bo. "To pomeni, da bomo imeli dvojne operacije, daljše čakalne dobe, da postopkov ne bo mogoče izvesti, in daljše bolniške staleže," je opozorila Tanja Španič.

Skupščina zdravniške zbornice pa je v torek v primeru uveljavitve novele pozvala ministrico Valentino Prevolnik Rupel, naj prevzame odgovornost.

Sprememba zakona o zdravstveni dejavnosti razburja zdravniško stroko