Splošni dostop do varnega splava je po prepričanju organizatorjev kampanje My Voice, My Choice osnovno zdravstveno varstvo. Foto: Shutterstock
Splošni dostop do varnega splava je po prepričanju organizatorjev kampanje My Voice, My Choice osnovno zdravstveno varstvo. Foto: Shutterstock

"20 milijonov žensk v EU-ju še vedno nima dostopa do varnega splava. Ženske umirajo v bolnišnicah, grozi jim zapor in po nepotrebnem trpijo, ker jim odrekajo osnovne pravice," je ob opozorilu o onemogočanju in omejevanju pravice do varnega splava v EU-ja sporočila direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Na Poljskem je zaradi skoraj popolne prepovedi splava izjemno težko dobiti varno oskrbo, so opozorili na inštitutu in dodali, na nevarnosti v državah, kjer je opravljanje splava močno omejeno z zakonom ali nedostopno v praksi.

Ob svetovnem dnevu varnega splava so na inštitutu poudarili tudi, da se več kot 80 milijonov žensk v EU-ju spopada s finančnimi ovirami, saj v državah, kot so Nemčija, Avstrija in Madžarska, splav ni brezplačen in zato ni dostopen vsem. "Takšne omejitve ne zmanjšujejo števila opravljenih splavov, temveč zmanjšujejo stopnjo varnosti za milijone žensk, s čimer ogrožajo njihovo zdravje in življenje," so v sporočilu za javnost povzeli besede Nike Kovač.

Varen splav je po opozorilih inštituta v teh državah "pogosto postal privilegij bogatih, medtem ko revne ženske nimajo druge izbire, kot da se zatečejo k storitvam nekvalificiranih izvajalcev v nevarnih okoljih ali same opravijo splav, pogosto z uporabo nevarnih metod, kar vodi v smrt in tveganje za zdravje".

V inštitutu so se v želji, da bi to spremenili, združili v največji akciji za reproduktivne pravice v Evropi doslej, ki poteka pod sloganom My Voice, My Choice in se osredotoča na ustanovitev posebnega finančnega mehanizma, ki bi vsem ženskam v EU-ju zagotovil dostop do splava kot temeljne reproduktivne pravice. V podporo predlogu Evropske državljanske pobude za varen in dostopen splav po celotnem EU-ju morajo zbrati milijon podpisov podpore, doslej pa so jih zbrali 590 tisoč.

Opozorila o poseganju v že pridobljene pravice

Pravica do splava je v Sloveniji zagotovljena že od osamosvojitve leta 1991. Čeprav je pravica do splava zapisana v ustavo, pa to ne pomeni, da je boj za pravice žensk do svobodnega odločanja o rojstvih otrok končan, opozarjajo v Levici. Dodali so, da lahko v več državah v naši bližini vidimo, da imajo nekateri moč poseči v svobodo odločanja o lastnem telesu, tudi tam, kjer je bila ta pravica nekoč dosežena, zato je treba pravico do splava braniti.

Sorodna novica Inštitut 8. marec je začel zbirati podpise za varno in dostopno prekinitev nosečnosti v EU-ju

V ženskem forumu SD-ja Maribor pa so zapisali, da je pravica do varnega splava človekova pravica, ki ne sme biti nikoli omejena ali ogrožena. Prepovedi in omejitve pa ne zmanjšujejo števila splavov, ampak ženske in druge noseče osebe le silijo v nevarne in tvegane metode. "Da bi zmanjšali število smrti in poškodb, ki so povezane z neželenimi nosečnostmi, je nujno v šolah zagotoviti kakovostno spolno vzgojo, omogočiti dostop do učinkovite kontracepcije, zagotoviti varen in zakonit splav ter pravočasno oskrbo v primeru zapletov med postopkom," so prepričani v ženskem forumu.

Feministična gledališka skupina Magdalene Krivopete, Sektor Ž in Amnesty International Slovenije začenjajo tudi kampanjo Nisi sama, ne rabiš bit mama, v okviru katere pripravljajo serijo štirih podkastov Območje pravice do splava na Radiu Študent. Pripravljajo tudi zakonodajno forumsko predstavo o reproduktivnih pravicah.

Dva različna shoda v Mariboru

V Mariboru pa bo danes potekal Pohod za življenje 2024 z namenom spodbujanja veselja do življenja ter pomoči mamam in očetom v stiski. Letošnji pohodi bodo potekali pod geslom Vsak nerojeni otrok je človek, so sporočili organizatorji pohoda. Opozorili so, da je končanje življenja nerojenega človeka najpogostejši vzrok smrti na svetu, saj letno na ta način po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije umre okoli 73 milijonov ljudi, vseh smrti zaradi vseh razlogov pa je okoli 135 milijonov.

Ob istem času pa bo v Mariboru potekal tudi protishod z naslovom Za avtonomijo naših teles, na katerem se bodo zavzemali za pravice žensk. K protishodu pozivajo tudi v ženskem forumu SD Maribor in v Levici.