Mariborski klinični center. Foto: BoBo
Mariborski klinični center. Foto: BoBo

Trije zaposleni so se obrnili na svet zavoda. Navedbe vseh treh so podobne, pravi članica sveta zavoda, ki je o tem doslej neuspešno zahtevala nujno sejo. "Obdolžili so zdaj bivšo pomočnico direktorja za pravne zadeve in direktorja samega. On bi naj izvajal mobing in ponekod pomagal pomočnici," je povedala članica sveta zavoda Stanka Naterer.

Direktor zavoda Vojko Flis to zanika in pravi, da so dotični delavci sami kršili pravila. "V teh treh primerih ni bilo nobenega mobinga. In če zahtevaš od ljudi, da delajo v redu, če zahtevaš red, to tudi ni mobing."

Sorodna novica Svet UKC-ja Maribor preložil nujno sejo o očitkih o mobingu in cepljenju mimo vrste

Iz dokumentov, ki jih je pridobila TV Slovenija, je na primer razvidno, da je eden izmed zaposlenih direktorja Flisa opozoril na izginjanje artiklov iz skladišča tehničnega materiala v vrednosti več tisoč evrov. Ukrep: premestitev iz skladišča v arhiv, pod katero je podpisan direktor Flis.

Zaposlena v kadrovski službi je opozarjala na domnevne nezakonitosti pri zaposlovanju in urejanju višjih plačnih razredov za zdravnike, ki za to niso izpolnjevali pogojev in brez soglasja ministrstva. Ukrep: ker je zavirala postopke, je odpuščena iz krivdnih razlogov.

Tretja zaposlena je opozarjala na več domnevnih kršitev pravil ministrstva. Ukrep: opozorilo pred odpovedjo iz krivdnih razlogov, ker naj bi kršila izolacijo. Sodeč po dokumentih, ki jih je pridobila TV Slovenija, to ne drži.

"Mislim, da bi ministrstvo za zdravje kot predstavnik ustanovitelja moralo biti tisti, ki bi mogoče kaj ukrenil," je povedala Natererjeva.

"To dogajanje je prisotno že nekaj časa. Sam s tem nisem seznanjen v podrobnosti. Je pa moje osebno stališče, ki sem ga podal tudi v pisni obliki, da če je problematika prisotna, kakršna koli, jo je treba obravnavati, ne sme se pometati pod preprogo," je povedal strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.

Postopek zoper delodajalca UKC Maribor vodi tudi inšpektorat za delo.