Izpuščaji ošpic. Foto: Pixabay
Izpuščaji ošpic. Foto: Pixabay
Foto: NIJZ
Foto: NIJZ

NIJZ opozarja vse, ki so bili v nedeljo popoldne v urgentnem bloku, da obstaja možnost za okužbo, če pred ošpicami niso zaščiteni; torej, če niso bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva ali če ošpic niso preboleli. "Če bi se vam v naslednjih dneh, najpozneje do tri tedne po stiku z bolnikom, pojavili izpuščaj, vročina, vnetje očesnih veznic, izcedek iz nosu ali kašelj, morate o tem takoj obvestiti izbranega zdravnika," pozivajo na NIJZ-ju.

Svetujejo še, da naj zdravnika najprej pokličejo po telefonu, da ne bi morebitni okužbi izpostavljali drugih ljudi, ter naj zdravniku povedo, da so bili v stiku z bolnikom z ošpicami, so objavili na spletni strani inštituta.

Letos že 16 prijav, lani samo ena

Letos so sicer na NIJZ-ju prejeli 16 prijav ošpic, lani pa so v celem letu odkrili en primer.
Ošpice so akutna, zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero so značilni vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in izpuščaj. Značilen izpuščaj se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu, nato tudi drugod po telesu. Oboleli ima izpuščaj od štiri do sedem dni. Povprečen interval od izpostavljenosti do pojava izpuščaja je 14 dni, redko tudi dlje, in sicer od 19 do 21 dni.

Sorodna novica WHO in Unicef: Število primerov ošpic vse bolj narašča, okrepiti je treba cepljenje

Ošpice se prenašajo po zraku, s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe, redkeje pa s posrednim prenosom s sveže kontaminiranimi predmeti.
Ošpice so ena najbolj kužnih nalezljivih bolezni, okuženi so kužni od štiri dni pred do štiri dni po pojavu izpuščaja. Tisti, ki so ošpice preboleli ali pa so prejeli dva odmerka cepiva proti ošpicam kadar koli v preteklosti, so pred okužbo in boleznijo zaščiteni.

Ošpice so posebej nevarne za majhne otroke do enega leta starosti, ki še niso bili cepljeni, necepljene nosečnice in za ljudi s hudo motnjo imunosti, na primer bolnike, ki trenutno prejemajo kemoterapijo, kortikosteroide v visokih odmerkih ali imajo prirojene motnje imunosti.

Na urgenci bolnik z ošpicami čakal sedem ur