Zaradi prevelike vsebnosti kadmija je bilo odpoklicanih 1200 kilogramov korenja. Nekaj so ga že prodali in pojedli. Foto: Pixabay
Zaradi prevelike vsebnosti kadmija je bilo odpoklicanih 1200 kilogramov korenja. Nekaj so ga že prodali in pojedli. Foto: Pixabay

Ker je bila javnost o oporečnosti korenja obveščena 27. oktobra, torej šele mesec dni po vzorčenju 3. oktobra, lahko sklepamo, da so ga ponudniki večino že prodali. Ne gre za zamudo pri obveščanju, sporoča uprava, laboratorijske analize namreč zahtevajo čas. Pri otrocih v vrtcih, ki so korenje zaužili, za zdaj ni bilo zdravstvenih težav.

V dobri veri, da imamo zdravo korenje, so nas pretekli petek obvestili, da vsebuje težko kovino, pravi pridelovalka iz Šenčurja Mirjana Kveder. Z njene njive je sporno korenje namreč prišlo tudi v radovljiški vrtec. Od tam so v četrtek sporočili, da so ga zaužili približno 40 kilogramov.

"Vzorčevali so tri dni manj kot en mesec, v tem času se je ta korenček že ves porabil. Bila sem čisto panična, ker ti ni vseeno, kaj prodaš," je povedala Mirjana Kveder. "Vzorčenje na kovine sem imela lani in je bilo v redu, pa pred tremi leti je bilo tudi v redu," je dodala.

Zdaj obveščajo tudi o živilih, ki so že pri kupcih

Ne gre za zamudo pri obveščanju, pravijo na upravi za varno hrano. Ukrepali so takoj, ko so dobili rezultate. "Oktobra je uprava pobrala okoli 400 vzorcev in v okviru kapacitet je časovni interval analiz nekako 20 delovnih dni," je povedala Vida Znoj z uprave za varno hrano.

Po sprva zamolčanih poljskih slivah in srbskih breskvah s prepovedanim pesticidom je uprava oktobra spremenila način obveščanja javnosti. Zdaj obveščajo tudi o živilih, ki so že pri kupcih. Septembra smo tako izvedeli le za 11 odpoklicev, oktobra, po spremembi, za 25. Med drugim tudi za odpoklic okoli 1200 kilogramov korenja.

Sorodna novica V Vrtcu Radovljica zaužili 40 kg spornega korenja; NIJZ: Enkratna izpostavljenost ni veliko tveganje

Kadmij med najbolj problematičnimi snovmi

"Kadmij je ena najbolj problematičnih snovi z zdravstvenega vidika, podobno kot živo srebro ali pa svinec. Zakaj je bila presežena koncentracija, ne morem špekulirati. Kadmij je marsikje, a so njegove koncentracije nizke," je glede pojasnil Matej Huš s Kemijskega inštituta.

"Ostanki se nahajajo v korenju zaradi onesnaženosti zemlje, korenje ima večjo afiniteto do vezave na kadmij," je še povedala Vida Znoj.

Mejna vrednost kadmija v rastlinah je 0,1 mg na kilogram, vzorec iz Gorenjske je vseboval 0,19 miligrama na kilogram, vzorec iz Dolenjske pa 0,57 miligrama na kilogram.

NIJZ: Zaradi enkratne izpostavljenosti ne bo škode

"Ni pričakovati, da bo enkratna izpostavljenost povzročila tveganje za zdravje ljudi, prispeva pa h kopičenju kadmija v našem organizmu," je pojasnila Urška Blaznik z NIJZ-ja.

Otrokom iz vrtcev v Radovljici in Tolminu, v katerih so tudi zaužili nekaj spornega korenja, naj ne bi bila storjena škoda, mirijo pristojni.

Koliko spornega korenja so kupili potrošniki?