Nekateri svojci darovalcev organov dobijo pisma zahvale prejemnikov organov, drugi ne. Zakaj je tako, se je mama fanta, čigar organe so darovali, pogovarjala s psihologinjo iz UKC-ja Ljubljana, dr. Bernardo Logar Zakrajšek.  (foto: posnetek iz filma) Foto: TV Slovenija
Nekateri svojci darovalcev organov dobijo pisma zahvale prejemnikov organov, drugi ne. Zakaj je tako, se je mama fanta, čigar organe so darovali, pogovarjala s psihologinjo iz UKC-ja Ljubljana, dr. Bernardo Logar Zakrajšek. (foto: posnetek iz filma) Foto: TV Slovenija

Z uspehi pri presaditvah srca, pljuč in ledvic se uvrščamo v svetovni vrh, toda pomanjkanje organov je vsesplošna težava. Po nekaterih podatkih je zadovoljenih le 10 % svetovnih potreb.

Nekateri bolniki zaradi tkivne neskladnosti ustreznega organa v Sloveniji sploh ne bi dočakali, zato je pomembno sodelovanje zavoda Slovenija-transplant z evropsko organizacijo za izmenjavo organov in tkiv Eurotransplant.

Darovanje organov načelno podpira 85 odstotkov Slovencev, v registru pa jih je opredeljenih le 0,5 odstotka.

Na eni strani statistika, podatki, na drugi resnične, življenjske zgodbe, tudi Andreje, Albina, Franca in Žigove družine: o žalosti in sreči, strahu, negotovosti in tiktakanju ure, upanju in življenju, ki ga razkriva dokumentarni film Darovanje organov.

Darovanje organov, dokumentarni film

9. marec 2022 ob 17.20 na TV SLO 1.
Scenarij: Milica Prešeren, režija: Jaka Krivec.
Film je nastal je v Uredništvu izobraževalnih oddaj TV Slovenija.

Z dokumentarnim filmom Darovanje organov se nadaljuje serija Posebne zgodbe avtorice Milice Prešeren, ki daje glas tistim iz ozadja, prezrtim, tistim, ki jih pogosto ne slišimo in ne vidimo, a bi jih morali, zgodbam in ljudem, ki ne govorijo le o sebi, temveč tudi o naši družbi in času, ki nam ju pomagajo razumeti tudi strokovnjaki.

Prihodnji teden, 16. marca, bodo na TV Slovenija 1 ob 17.20 na sporedu še ene nove Posebne zgodbe, ki v ospredje postavljajo samomor, temo, pred katero si prepogosto zatiskamo oči.