Zasebnik bo lahko zdaj zavarovanca poslal neposredno do specialista. Foto: BoBo
Zasebnik bo lahko zdaj zavarovanca poslal neposredno do specialista. Foto: BoBo

Po besedah predsednika odbora za osnovno zdravstvo pri zdravniški zbornici Mihaela Demšarja so na spletni strani zbornice že objavili obrazec bele napotnice, tako da jih bodo lahko zasebniki takoj začeli uporabljati.

Obrazec bele napotnice je pripravila zdravniška zbornica, naloga Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa je bila izvajalcem zdravstvenih storitev poslati okrožnico o njeni uvedbi. A na seji skupščine ZZZS-ja, ki je bila konec preteklega tedna, so nekateri opozorili, da bi to lahko pomenilo legalizacijo preskakovanja čakalnih vrst. Zato so odločili, da bo o tem razpravljal še upravni odbor ZZZS-ja.

Ta je danes o tem tudi razpravljal in odločil, da o tem znova spregovori čez tri mesece. Demšar pa je to označil kot neupoštevanje pravne države in ustave. "To bi moralo veljati že leta 1988, ko je ustavno sodišče razsodilo, da ima bolnik svobodno izbiro zdravnika na osnovni, sekundarni in terciarni ravni. In noben akt tega ne more ovirati, kaj šele odločitev ZZZS-ja," je opozoril Demšar.

Zavarovanci bodo lahko z belo napotnico zasebnega zdravnika prišli do specialista v javni zdravstveni mreži enako kot bolniki na podlagi zelene napotnice. Do zdaj so lahko zavarovanci od zasebnika prišli na specialistično storitev v okviru javnega zdravstvenega sistema bodisi na podlagi napotila zasebnika, ki ga je napisal na bel papir brez obrazca, ali pa so zavarovanci šli nazaj k svojemu osebnemu zdravniku, ki mu je napisal zeleno napotnico.