Foto: Zajem zaslona, Televizija Slovenija
Foto: Zajem zaslona, Televizija Slovenija

Gre za pilotni projekt Bolnišnice Slovenj Gradec, s katerim se tehnološko posodabljajo in digitalizirajo. Z uporabo robota želijo razbremeniti zaposlene v transportu in jih premestiti na druga delovišča, kjer so potrebni.

Robot Devžej v bolnišnici trenutno prevaža zdravila od lekarne do covidnega oddelka. Vozi samostojno, brez tirnic, sam pokliče dvigalo in se izogiba oviram.

"Z najsodobnejšim navigacijskim sistemom pot določimo le enkrat, potem lahko podatke sporočimo drugim napravam. To je najsodobnejša tehnologija na trgu," pravi Friedrich Peter iz avstrijskega podjetja Sumetzberger.

Je plod avstrijskega, slovenskega in južnokorejskega sodelovanja. Najtežja naloga je bila,
"da smo vse povezave lahko vzpostavili med vrati, dvigali, ker sam robot še ni nič, dejansko je bilo treba narediti robota, ki je komunikativen z vso to infrastrukturo v objektu", pojasnjuje Stanko Vrčkovnik, direktorja podjetja Viptronik.

Slovenjgraška bolnišnica je za projekt namenila 159.000 evrov lastnih sredstev. Cilj je transportnim delavcem prihraniti fizične obremenitve.

"Kajti vedeti moramo, da so vozički težki in te obremenitve kar utrudijo človeka, če ga vsak dan vozi," pojasnjuje Janez Lavre, direktor splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

Devžej lahko prepelje 250 kilogramov. Z roboti bi radi v prihodnosti opravljali vse transporte po bolnišnici. "Če bomo pridobili nepovratna evropska sredstva za razvoj ali digitalizacijo, potem bi opremili tudi vse zabojnike za prevoz perila in odpadkov na deponijo," še pravi Lavre.

Prevažali bi lahko tudi hrano. Kdaj bo to realnost, še ni jasno. Slovenjgraška bolnišnica z Devžejem orje ledino. Trenutno so z njegovim delom zadovoljni.

Robot za dostavo zdravil