Spomin na leto 2003, ko so mnogi Azijci hodili okoli z maskami. Foto: EPA
Spomin na leto 2003, ko so mnogi Azijci hodili okoli z maskami. Foto: EPA

49-letni moški, ki so ga s helikopterjem iz Katarja pripeljali v eno izmed londonskih bolnišnic, je drugi človek, pri katerem so v zadnjem času potrdili okuženost s koronavirusom, ki povzroča sindrom akutno oteženega dihanja (sars). O prvem primeru so poročali iz Savdske Arabije, bolnik je medtem umrl.

Svetovna zdravstvena organizacija še ni svetovala omejitev pri potovanjih v Katar, britanski zdravniki pa še ocenjujejo, kakšno nevarnost bi lahko predstavljal novi virus. Kot je za BBC dejal John Watson, vodja oddelka za bolezni dihal pri britanski agenciji za varovanje zdravja, za zdaj ni dokazov, da bi se virus širil s človeka na človeka.

Koronavirusi so velika skupina virusov, ki vključujejo takšne, ki povzročajo običajen prehlad, kot tiste, ki povzročajo sars. Novi virus, ki so ga zaznali Britanci, pa je drugačen od vseh, ki so jih do zdaj opazili v človeškem telesu.

Na Bližnjem vzhodu so sicer v zadnjih treh mesecih opazili nekaj primerov resnih bolezni dihal. Eden izmed bolnikov je pomoč poiskal na Otoku, a mu niso znali pomagati, vzroke njegove bolezni pa še preiskujejo.

Zagrozil leta 2003
Spomnimo, virus sarsa, ki je povzročitelj atipične pljučnice ali sindroma akutno oteženega dihanja, se je iz neznanega razloga pojavil novembra leta 2002, širiti pa se je začel februarja naslednje leto. Že sredi marca 2003 je grozila svetovna epidemija, vendar jim je širjenje uspelo omejiti v manj kot štirih mesecih. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je tako julija sporočila, da so prekinili še zadnjo linijo človeških prenašalcev virusa, znanstveniki iz kitajsko-evropskega projekta pa so ugotovili, da je zdravilo cinanserin učinkovito pri zdravljenju sarsa.