Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Že od decembra traja sezona povečanega števila prehladnih obolenj, veliko je tudi angin. Letos se je večja obolevnost začela že prej, običajno je bila značilna za drugo polovico januarja in februar, je povedala Tatjana Grmek Martinjaš, vodja Zdravstvenega varstva predšolskih otrok, šolskih otrok in mladine v enoti Center ter vodja Pediatrične nujne medicinske pomoči ZD Ljubljana. Pričakujejo tudi vrhunec razsajanja virusa gripe med otroki in po njenih besedah upajo, da ne bo tako hudo kot pred pojavom covida-19 januarja 2020, ko so v eni noči imeli tudi 78 obiskov.

Sorodna novica Okužbe dihal in prebavil: v Ljubljani in Mariboru otroški oddelki polno zasedeni

Ker je več otrok bolnih, je veliko večji pritisk tudi na ljubljansko pediatrično nujno pomoč, ki je organizirana v zdravstvenem domu na Metelkovi ulici. Velike težave, ki otežujejo kakovostno opravljanje njihovega rednega dela, pa povzročajo starši, ki otroke tja pripeljejo zunaj delovnega časa.

Pediatrična nujna medicinska pomoč deluje od 19. ure

Pediatrična nujna medicinska pomoč (PNMP) deluje ponoči od 19. ure dalje, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa ves dan. "A ker je Metelkova postala tako zloglasna, je postala sinonim za obisk nujnega pregleda pri pediatru za ves dan," je pojasnila vodja PNMP-ja. Vendar nujna pomoč čez dan ne deluje, zanjo so zadolžene pediatrične enote v zdravstvenih domovih.

Tako prihajajo k njim starši z otroki, ker njihov pediater dela popoldne ali dopoldne, oni pa bi želeli pregled takoj, starši z otroki, ki so jih zavrnili na urgenci, saj njihovo stanje ne zahteva urgentnega zdravljenja, potem otroci, ki imajo izbranega pediatra koncesionarja, in to "kljub dogovoru, da se koncesionarji med seboj čez dan pokrivajo," je naštela zdravnica Tatjana Grmek Martinjaš.

"S tem spravljajo zaposlene v hudo stisko, saj jih mora medicinska sestra vseeno triažirati, zapustiti svojo ambulanto in to opraviti, ker če gre za nujno stanje, otroka vseeno pregledajo, čeprav imajo v dnevnem času za to druge zdravnike," je poudarila. Danes do 11. ure so že imeli tri take primere.

Čez dan so za nujna stanja otrok zadolženi vsi otroški in šolski dispanzerji posameznih enot ZD Ljubljana. Zato naj se starši najprej obrnejo na dispanzer, v katerem ima otrok izbranega pediatra. Če je njegov pediater delal na primer dopoldne, bo otroka pregledal drugi pediater v tem zdravstvenem domu. Na Pediatrično nujno medicinsko pomoč pa naj se čez dan obrnejo le tisti otroci, ki nimajo osebnega zdravnika, tujci in turisti.

Nasvet lahko dobite tudi po telefonu

Sorodna novica Streptokokne okužbe pri otrocih v porastu, a tako tragičnih zapletov, kot so v Veliki Britaniji, ni

Prav tako zdravnica priporoča, da starši najprej pokličejo na telefon PNMP-ja, saj jim "diplomirana medicinska sestra lahko da odličen nasvet. Sama bi si želela, da svojega otroka ne bi vozila sredi noči po Ljubljani, če res ni nujno." Tudi medicinska sestra Erika Verbič je potrdila, da svetujejo po telefonu, a da naj starši pokličejo večkrat, saj nimajo posebnega kadra, ki bi odgovarjal le na telefonske klice, temveč to počnejo med opravljanjem preostalega potrebnega dela v ambulanti.

Na ambulanto PNMP-ja se starši obrnejo v okoli 80 odstotkih primerov, ki niso nujni.

"Ljubljanska občina ne more financirati tega še za vse druge"

Kadrovskih okrepitev v PNMP-ju verjetno ne bo, dodaja Tatjana Grmek Martinjaš, saj je to služba Mestne občine Ljubljana in za potrebe MOL-ja je kadra dovolj. "Glede na povečan priliv od drugod si ljubljanska občina ne more privoščiti financirati še tega za vse druge," je dodala. Na njihovo nujno pomoč se namreč vse pogosteje obračajo tudi starši iz okoliških občin, kot so Vrhnika, Grosuplje, Ivančna Gorica, Kamnik in Ribnica, kjer bi morali imeti sami urejeno dežurno službo.

Kot dolgoročno rešitev je zato navedla uvedbo pediatrične nujne medicinske pomoči tudi čez dan v okviru pediatričnega urgentnega centra. A najprej mora delo začeti urgentni center v Ljubljani. Tega bosta glede na dogovor med zdravstvenim ministrom Danijelom Bešičem Loredanom in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem v prostorih ljubljanske urgence skupaj vzpostavila UKC Ljubljana in ZD Ljubljana.